Tovább küzd a paralimpikon

9 órája

Suba már Los Angelesre gondol

Nem adja fel, megy tovább. Az MVM Szegedi VE paralimpiai versenyzője, Suba Róbert Párizs után eltökélten jelentette ki: irány Los Angeles!

Mádi József

– A pihenőjét tölti? – kérdeztük Suba Róbert parasportolótól.

SUBA Róbert
Suba Róbert mindent megtett a paralimpiai éremért. Fotó: Koszticsák Szilárd

– Igen, még egy pár hét, aztán irány Los Angeles! Megkezdem a felkészülést a 2028-as paraolimpiára.  A mostani versenyszezont lezártam, és határozott célom eljutni majd az Amerikai Egyesült Államokba.  

– Milyen volt ez a szezon a szegedi világbajnoksággal és a paralimpiával együtt?

– Szabó Krisztián edzővel kiváló felkészülést tudhattunk magunk mögött, az időeredmények is remekül alakultak. Aztán augusztusban egy elég komoly, erős tünetekkel jelentkező felfázást éltem át, no meg antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal, így nem tudtam kihozni a csúcssebességemet. A rajttal és az állóképeséggel nem volt probléma, és augusztusi eredmények alapján a paralimpián mindkét számban második lehettem volna. Így viszont örültem, hogy döntőztem.

– Csalódott emiatt?

– Igen, az vagyok, mert dobogós szereplésről álmodtam mind kajakban, mind kenuban a paralimpián. Szeles pálya volt a párizsi, és mivel én a bal oldalon lapátolok a kenuban, és nem hátizommal, hanem vállizommal kormányozom, így a jobbos oldalszél nagyon kellemetlen volt. Még így is meglehetett volna a dobogó, de sajnos nem tudtam kihozni azt a formát, amit tudtam augusztusig.

– Le tudta zárni már vagy emésztgeti?

– Emésztgetem még a szereplést, de már inkább átléptem egy picit az építkezésbe is, és azon gondolkodom Szabó Krisztiánnal együtt, hogy a következő olimpiai ciklusban mit és hogyan lehetne még jobban, még többet kihozni ebből, hogy jobbak legyenek az eredményeim. Jövőre Milánóban lesz a világbajnokság, előtte Szegeden a világkupa, ez két fontos verseny lesz.

Suba Róbert: jó tapasztalat

– A paralimpia után részt vett a metkovici maratoni világbajnokságon is. Milyen tapasztalatokkal jött haza?

– Nagyon jó volt: a horvátországi helyszínen bemutatkozó szakág volt a parakajak, amelyen egy folyón rengeteg új szituációval találkoztam. Teljesen más körülmények vártak ránk, mint a síkvízen, és mozgássérültként több mindenhez kellett alkalmazkodni, mint  egy tavon. 

Suba Róbert KL1-ben elért negyedik helyéről itt, a szegediek szerepléséről pedig itt tudósítottunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában