A szegedi olimpiai ezüstérmes mesélt a tapasztalatokról, a múltról és a versenyről

2024.09.06. 09:06

Hatan egy kajakban? Lehet!

Az MVM Szegedi VE olimpiai második kajakosa, Nádas Bence a magyar szövetség Csónakház nevű podcastjában beszélt Párizsról, az előtte lévő időszakról, valamint arról, mennyien is ültek abban a hajóban, amely második lett 500 méterem.

Nádas Bence (balról) és Tótka Sándor sokat dolgozott, tapasztalt az olimpiai második helyért.

Fotó: Csudai Sándor

Négy héttel a 2024-es ötkarikás játékok vége után még mindig szinte felfoghatatlan Nádas Bencének, hogy Párizsban Tótka Sándorral együtt -2 500 méteren a dobogó második fokára állhattak fel. Az MVM Szegedi VSE kajakosa mondhatni a fellegekben jár, de minden egyes nap, amikor felkel és ránéz az éremre, tudatosul benne, hogy mekkora teljesítményt értek el.

Hosszú út vezetett a pályafutásom kezdetétől idáig, de ebben az évben is nagyon sok történés volt. Szinte minden megtörtént, egy hullámvasút volt az esztendő. Ami megtörtént tavasszal, az 24 órán belül az olimpián is előjött. Az jutott az eszembe az olimpia után, hogy nem véletlen volt az a tesztje az életnek tavasszal, mert ha azt nem tudtuk volna meglépni, akkor az olimpián sem sikerült volna – emlékezett vissza a májusi világkupára Nádas Bence, amelyen a négyessel elért hatodik és a párossal véghez vitt kilencedik hely is csalódás volt számára.

A négyes egyben maradása kérdéses volt a szintén hazai rendezésű Európa-bajnokság után is. Habár éppen lecsúszott a magyar egység a dobogóról, így is ez a kvartett állhatott rajthoz a párizsi olimpián, ahol a biztató elő-és középfutam után végül a döntőben csak a hetedik helyet szerezték meg a srácok.

A döntő előtt érzésre jó volt a bemelegítésen az ötszázas tempó, a rajt és a maximális sebesség is. Aztán eljött a döntő és nem volt benne annyi erő. Nem tudom, hogy miért alakult így, mert ez az egység tudott jó eredményeket elérni. Tavaly négy versenyből háromszor érmeztünk és volt köztük arany, ezüst, bronz – a teljes paletta. Nem tudom, idén miért nem jött ki a lépés ennek az egységnek. Nagyon-nagyon szomorú voltam – emlékezett vissza az olimpiai hetedik helyre a kétszeres világbajnok.

Mint mondta a döntő után senki sem tudott megszólalni, mindenki magában próbálta először feldolgozni a történteket. A hangárban nagyon közel álltak ahhoz, hogy eltörjön a mécses, a srácok azonban egyben maradtak, Csimadia Kolos és Kuli István próbálta motiválni a K2 500 méterre készülő Nádas-Tótka kettőst.

Én az életemet is rájuk bíznám, annyira bízok a tudásukban, abban, hogy mindent megtesznek. Amikor beálltunk Sanyival a rajtgépbe, akkor tudtam, hogy csak a saját dolgomra kell fókuszálnom, mert ő a tudása legjavát fogja adni a futam alatt. Mindig azt fogja csinálni, amit előre megterveztünk, vagy ha változás van, akkor úgy ismer, mintha testvérek lennénk, és már tudja, mire, hogyan fogok reagálni. Nem csak ketten, hanem hatan voltunk abban a hajóban – vélekedett a párosról, amely végül hatalmas pályát evezve a második helyen szelte át a célvonalat Párizsban.

Nádas Bence a Csónakház legújabb epizódjában többek között kifejtette, hogy miként sikerült átlendülnie a négyes utáni holtponton, és hogy milyen praktikákat alkalmazott ahhoz, hogy elkerülje a negatív visszajelzéseket az ötkarikás játékok alatt. A teljes adás már megtekinthető YouTube-on, valamint meghallgatható Spotify-on.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában