Nem szerzett olimpiai kvótát

2024.06.24. 16:54

Műtét várhat Nagy Péter súlyemelőre

Befejeződtek a kvalifikációs versenyek, hivatalossá vált, hogy Nagy Péter nem lehet ott a párizsi olimpián. A szegedi súlyemelőt nem érte váratlanul az összesített eredmény, jelenleg rehabilitál, amennyiben pedig a gyógytorna nem hozza meg a várt eredményt, szeptemberben megműti a vállát egy specialista.

Becsei Dávid

Nagy Péter harminc kilóval maradt el az olimpiai kvótát érő pozíciótól.

Fotó: Török János

Publikálta az olimpián indulók névsorát a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF). 1956-ban fordult elő utoljára, hogy nem jutott ki magyar súlyemelő az őtkarikás játékokra. Az elmúlt három olimpián Londonban, Rio de Janeiróban és Tokióban a Szegedi Lelkesedés SK sportolója, Nagy Péter képviselte egyedüliként hazánkat. 2024-ben viszont már ő sem lesz ott a francia fővárosban.

A +102 kilogrammosok kategóriáját a georgiai kétszeres olimpiai bajnok Lasha Talakhadze zárta az első helyen 474 kilós összteljesítménnyel, az utolsó kvótát jelentő pozíciót, a 12. helyet a cseh Kamil Kucera 411-gyel szerezte meg. Nagy Pétert 381 kg-mal a 22.-ként rangsorolták.

– Reálisan nézve távol voltam a kvótaszerzéstől – kezdte reagálását a hivatalos eredményekre a Délmagyarországnak Nagy. – Rengeteget szenvedtem idén a térdemmel, a thaiföldi világkupa-szerepléstől pedig a vállam miatt kellett visszalépni. Bátor kijelentés lenne, ha azt mondanám, sérülések nélkül meglett volna a kvóta, mivel 400 fölé utoljára 2021-ben mentem, az Európa-bajnokságon 404 kilót emeltem. Ugyanakkor egy ilyen korú súlyemelőtől, mint amilyen én vagyok, már nem elvárható, hogy csúcsokat emeljen. Öröm számomra, hogy ezt az olimpiai ciklust még végigcsináltam, ráadásul nagyobb sérülés nélkül megúsztam a hosszú pályafutásomat – folytatta. 

Az elmúlt két hónapban egy vállsérülés miatt több orvosnál is járt a rekordbajnok súlyemelő. Egy győri specialista végül azt javasolta neki, hogy pihentesse a kezét, három hét után pedig elkezdte a gyógytornát.

– Egy-egy nagyobb edzés után egyre hosszabb regenerációt igényelt a szervezetem, ami a tréningektől vette el az időt, de ez normális – jegyezte meg a 38 éves háromszoros olimpikon. 

Amennyiben a gyógytornával a nyár során nem gyógyul meg, szeptemberben megműtik, ugyanis szalagok szakadtak nála, illetve a bicepszéből is leszakadt egy kisebb darab.

– A vállamat nem terhelem, de kisebb súlyokkal továbbra is edzek, lábra és hátra csinálok feladatokat. Úgy érzem, javul már a vállam, de nem tudom, hogy ez azért van, mert pihentettem, vagy azért, mert más izmok átvették a szerepet. Ha utóbbi, akkor elkerülhetem a szeptemberi műtétet – magyarázta.

Nagy Péter leginkább azt sajnálja, hogy az utolsó világkupa-fordulóban Thaiföldön nem emelhetett utoljára még egy “szépet”. Mindezek után az a célja, hogy a novemberi országos bajnokságon megszerezze a huszadik magyar bajnoki címét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában