Helyi sport

2009.07.15. 22:11

Ducsai Géza vb-elsőket nevel

Erőemelés - A szegedi röplabdacsapatot 20 évig irányító Ducsai Géza erőemelő iskolája ontja magából a nemzetközi sikereket.

Papós Tamás

A csehországi Plzenben 24 nemzet részvételével július elején rendezték az első ifjúsági és junior fekvenyomó-világbajnokságot, ahol a magyarok 12 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek. Ebből a sikerből a szegedi Ducsai Erőemelő Oskolája (DEO) együttese 5 világbajnoki cím mellett egy harmadik hellyel vette ki a részét. A válogatott legeredményesebb gárdáját az a Ducsai Géza irányítja, aki 20 évig volt a szegedi NB I-es röplabdacsapat edzője.

A 62 éves testnevelő tanár fiatalon súlyemelőként kezdte, majd trénerként dolgozott tovább, tanítványa volt Pátrovics Géza, a magyar erőemelők jelenlegi szövetségi kapitánya is. 2003-ban alapította a DEO-t, a szegedi versenyzőket a szegedi Radnóti Miklós gimnáziumban készíti fel.

– Nem hiányzik a röplabda, túl sok áldozattal járt, viszont a most hozzám tartozó 60 gyerekkel csodálatos érzés foglalkozni. Különleges távlatokat nyitottak meg előttem, még öt évig erőt érzek magamban a folytatáshoz – mesélte az edző. Nyaralás helyett is lesz miért dolgoznia, hiszen augusztus 4-étől rendezik a felnőtt kontinensviadalt Csehországban, ahol Nagypál Krisztina próbálja majd megvédeni Európa-bajnoki címét.

Egy a világbajnokok közül. Szabó Márta edz. Fotó: Frank Yvette

Egy a világbajnokok közül. Szabó Márta edz.
Fotó: Frank Yvette

– Tanárkollégáim is járnak a foglalkozásokra, ezzel szeretném megdönteni azt a tévhitet, hogy az erőn kívül nem számít az intelligencia. A csapathoz bárki jöhet, nálam csak egy szabály van: nem lehet kokszolni! Az első doppingvétség lenne az utolsó, ilyen szégyen után abbahagynám a munkát. Nem ellenőrzök senkit, közösséget és segítséget biztosítok, cserébe mindössze korrektséget várok el – fogalmazta meg elveit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában