Vásárhelyi Látóhatár

1 órája

Egy szibériai hadifogság szentesi története

Egy szibériai hadifogság emlékeit őrző kopottas dossziéra talált rá nemrégiben a Szentesen élő Szabó András könyvespolcán. Az egyszerre tragikus és szerencsés történetről szól a Vásárhelyi Látóhatár legújabb lapszámában közölt írása.

Tábori Szilvia

Polcrendezés közben csak nemrégiben talált rá a szentesi Szabó András arra a kopottas dossziéra, amelyet szibériai hadifogságból hozott magával a hódmezővásárhelyi Palócz Imre. Az egykori árvaszéki ülnök sorstársaival együtt az I. világháborúban került Kelet-Szibériába, a mongol és kínai határ szegletében, Moszkvától 5200 kilométerre lévő fogolytáborba. De hogyan is került Szabó András otthonába a hagyaték? 

szibériai hadifogság, Dauria, Szentes
A szibériai hadifogságból hazahozott dossziét Szabó András csak nemrégiben találta meg szentesi otthonában. Fotó: Tábori Szilvia

A Vásárhelyi Látóhatár folyóiratban ír a különleges történetről. A Németh László Városi Könyvtárban tartott lapszámbemutató előtt mesélte el kérdésünkre, hogy az 1956-ban elhunyt dédnagymamája 1921-ben házasodott össze Palócz Imrével, miután első férje 43 évesen meghalt tuberkolózisban. Bár Szabó András gyermekként még ismerhette dédnagymamáját, ám a családban sosem beszéltek a szibériai hadifogság történetéről. Csak nemrégiben akadt kezébe az irattartó, benne többek között egy káplár rajzaival, illetve egy úgymond „elismerő oklevéllel“. Az 1915–1916-os keltezésű dokumentumon Palócz Imrének, mint konyhamesternek mondanak köszönetet sorstársai azért „a rendíthetetlen nyugalomért, amellyel hosszú 10 hónapon át viselte állandóan éhes barátai kritikáinak nehéz ágyútüzét.” 

Szabó András Egy szibériai dosszié című írásából kiderül, milyen lehetett az élet Dauria fogolytáborában, a Kelet-szibériai fogolytáborban. Ahogy részletesen ír a megtalált képekről, illetve Palócz Imre szerencsés hazatéréséről is. 

szibériai hadifogság, Dauria, Szentes
Egy szibériai dosszié története. Fotó: Tábori Szilvia  

Benák Katalin, a Vásárhelyi Látóhatár szerkesztője szerint megható és szívszorító a történet, amelyet Szabó András jegyzett le az idei utolsó lapszámukban. Hasonlóan Korody-Paku István írásához, amelyben saját disszidálási naplójából közöl részleteket. Sorai pontosan követik emigrálása történetét Hódmezővásárhelytől New Yorkig az 1970-es évektől. Benák Katalin úgy véli ismét egyedi lapszámot készítettek, amely számára azt is bizonyítja, hogy a szülőföld mindig hazahúz. Az aktuális kiadvány írásait Nagy Gyöngyi történész, pedagógus szemlézte a bemutatón, aki szerint a hagyományos értékrend elevenedik meg a sorok között, hogy milyen fontosak őseink történetei.

A Vásárhelyi Látóhatár lapszámai elérhetők a vásárhelyi Tourinform irodában, illetve hamarosan a folyóirat online felületén.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában