Ez már hagyomány

2 órája

Megbocsát a makói könyvtár

Makón bő másfél évtizedes hagyomány, hogy a helyi könyvtár feledékeny olvasói októberben spórolhatnak. Az intézmény megbocsát, ami azt jelenti, hogy ilyenkor késedelmi díj, illetve büntetés megfizetése nélkül lehet visszahozni a könyveket, egyéb dokumentumokat.

Szabó Imre

– Sokan az ezzel kapcsolatos híradásokra felfigyelve élnek a lehetőséggel. Mások már készülnek erre az időszakra, tudva, hogy a könyvtár ekkor megbocsát, de a könyvtárosok is értesítik ilyenkor azokat az érintetteket, akiket el tudnak érni. A legtöbben ezt köszönettel veszik, sőt sokan egyből, ahogy meghallják, hogy a könyvtárból keresik őket, már tudják, hogy miért hívjuk. Idén egyetlen ember volt, aki felháborodva reagált – összegezte az eddigi tapasztalatokat a József Attila Könyvtár helyettes vezetője, Kovács Andrea.

Októberben megbocsát a makói könyvtár - de egyébként is népszerű.
Októberben megbocsát a makói könyvtár – de egyébként is népszerű. Fotó: Szabó Imre

Ezreket lehet spórolni

Megtudtuk: a megbocsátás hónapjának félidejében eddig csaknem kétszáz olvasót emlékeztettek elmaradására. Negyvenen jelentkeztek és így mintegy száz darab került vissza a könyvtár gyűjteményébe. Ezek után összesen 24 ezer forint késedelmi díjat engedett el az intézmény. A legnagyobb tétel ezek között egy négy esztendeje kikölcsönzött olvasnivaló volt, ami után 14 ezer forintot kellett volna fizetni.

A makói könyvtárnak egyébként 2200 beiratkozott olvasója van, a kötetek száma pedig bő 76 ezer. Akinél még van kötet a makói közgyűjteményből, október 31-ig viheti vissza késedelmi díj nélkül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában