70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

8 órája

Egy csodálatos elme – filmek inspirálták Csörgő Tamás grafikus műveit

Csörgő Tamás grafikus filmes ihletésű munkáival érdemelte ki a 70. Vásárhelyi Őszi Tárlat egyik kiemelt díját. Az Egy csodálatos elme elfogadásról és elismerésről, a Lidérces órák viszont éppen az üldözöttségről szól.

Tábori Szilvia

Önmaga belső megéléseire reflektáló, részint filmes élményeit feldolgozó három grafikával jelentkezett és érdemelte ki a 70. Vásárhelyi Őszi Tárlat egyik kiemelt díját a 35 esztendős Csörgő Tamás grafikus. A Lidérces órák, A boldogság nyomában és az Egy csodálatos elme című munkáiért Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, ezzel együtt pedig egy jövő évi önálló tárlat rendezési jogát is megkapta.

egy csodálatos elme, Csörgő Tamás, grafika
Az Egy csodálatos elme ihlette munkáját. Fotó: Karnok Csaba

Egy csodálatos elme

A díjátadó napján lapunknak a fiatal kecskeméti művész arról beszélt, hogy míg korábbi időszakaiban leginkább a vizualitás uralta grafikáit, művészként a formakövetés, a valóság ábrázolása motiválta. Ám ahogy mindinkább saját belső világa felé fordult, képein is úgy lettek egyre hangsúlyosabbak saját megélései, élethelyzetekre adott reakciói.

Az egy csodálatos elme című film hangulatát azonos című grafikáján a moziban is fontos üzenetet hordozó tollakkal idézte fel, mégpedig az íróeszközök szimbolikus értéke miatt. A történet végén a főhős elismerésként kapja meg az íróeszközöket tudós társaitól.

Az elismerés gesztusa

Ez a gesztus Csörgő Tamás grafikus szerint is hordozza azt fontos üzenetet, hogy személyisége különös vonásaival együtt fogadták el a neves tudóst. Személyes vonatkozásként pedig azt a szokását említette, hogy soha egyetlen tollat sem dob el, még akkor sem, ha az használhatatlan. Az ennek okát firtató kérdésre úgy felelt: megszokja az ember a különböző formájú íróeszközöket használat közben, nehezen tudna megválni az ismerős daraboktól, talán éppen a közösen írt történet miatt.

egy csodálatos elme, Csörgő Tamás, grafika
Fotó: Karnok Csaba

Lidérces órák az Alföldiben

Továbbra is célja megmutatni és hűen ábrázolni a valóságot, de egyfajta szürreálisnak mondható csavarral. Erre példának kitűnő a vásárhelyi Alföldi Galériában is látható Lidércek órák, ahol padlótól a plafonig egérfogók töltik meg a teret, arra utalva, lehetnek olyan szorító élethelyzetek, amikor bármerre fordulunk, csapdába kerülünk. A filmes kapcsolódásról úgy fogalmazott: gyakran előfordul, hogy egy-egy film főhősével az adott életszakaszában jól azonosul, ezért szivárognak át történeteik a grafikákra. Annak megoldását keresi ilyenkor, hogy a filmvásznon pörgő teljes történetet hogyan tudja ábrázolni, elmesélni egyetlen képkockán. A már említett Lidérces órákban a minden oldalról üldözöttség érzését használta fel rajzához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában