A tűzben leégett aljnövényzetet vizsgálják

2024.09.11. 09:45

Az erdőben kísérleteznek a bedősök – Galéria

Arany T. János

Kísérlet az erdőben. Az ásotthalmi erdészeti iskola három kilencedikes és két tizedikes diákja előbb ostorfát vágott, kijelölték a területeket és fehér madzaggal körülvették.

Fotó: Karnok Csaba

Bánhidy Zoltán kollégiumi nevelőtanárral és öt lelkes diákkal az iskola gépparkjához tartozó rozoga, de megbízható és elnyűhetetlennek tűnő szolgálati UAZ-zal zötykölődtünk az erdőben a diákok újabb kísérletének helyszínére. Csak egy helyen akadtunk el a homokban, de az összkerékhajtásba kapcsolt jármű magabiztosan jutott át az akadályon.

tűz
Fontos kísérlet helyszíne a kiégett erdőrész. Azt vizsgálják a bedős diákok, hogy hogyan és mikor éled újjá az elpusztult aljnövényzet. Fotó: Karnok Csaba

Az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanerdejében három hete pénteken égett le egy erdőrész. A tűz oka egyelőre ismeretlen. A mezőőrök, tűzoltók és az ásotthalmi erdészeti iskola tanára együtt fékezték meg a lángokat. Még jó, hogy  hamar észrevették a tüzet és nem volt szél, mert akkor gyorsan továbbterjedtek volna a lángok. Ennek köszönhető, hogy csak viszonylag kis területen pusztult el az aljnövényzet.

Ez adta az ötletet, hogy jelöljenek ki két, egyszer egy méteres területet, ahol figyelemmel követik majd a természet regenerációját. A vadonjáró szakkör résztvevői azt vizsgálják, mikor jelenik meg, milyen faj és mennyi idő alatt zöldül be újra a terület, ahol még három héttel a tűz után is lehetett érezni az égett fa szagát. A három kilencedikes és két tizedikes diák előbb ostorfát vágott, kijelölték a területeket és fehér madzaggal körülvették. A kísérlet arra is jó volt, hogy a kéziszerszámok használatával és a csapatmunka fontosságával ismerkedjenek meg a diákok.

Néhány éve a Kiss Ferenc emlékerdőben volt egy nagyobb tűz és meglepő volt, hogy milyen gyorsan, hónapokkal később kizöldült 

– tette hozzá a tanár. Mivel még maradt szabadidejük a diákoknak, ezért elmentek az egyik itatóhoz és madárleshez, ahol kiszakadt a fólia és elszivárgott belőle a víz. Ásóval, fóliával és két kanna vízzel felszerelkezve új fóliával bélelték ki a mélyedést, majd feltöltötték vízzel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában