História

2 órája

Szer monostora a múltról mesél

Szer egykori bencés monostorának romjai a millenniumi emlékmű közelében vannak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Templomokat bemutató sorozatunkban rendhagyóan most olyan szent helyet választottunk, amely már nem funkcionál, de államiságunk első évszázadaiban jelentős volt. Szer monostorát többször felújították, átépítették, volt négytornyos bazilika-változata is. Évente egy szentmisének napjainkban is otthont ad, a Szobori búcsúkor. Az ÓNTE ügyvezető igazgatójával, Kertész Péterrel idéztük fel históriáját.

Imre Péter Géza

A kánikula elmúlt, kiadós eső áztatott mindent, mikor megérkeztem a találkozóra, amelyet Kertész Péterrel, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetőjével beszéltem meg. Eredeti tervem, hogy Szer monostorának romjai között sétálva beszélgessünk a bencések egykori jelentős központjáról, füstbe ment, irodájában mondta el, amit tudni kell, majd megnéztük a templom történetét bemutató filmet és az ásatások során a területről előkerült leleteket, kincseket a kiállításon. 

Szer monostora, emlékpark, rom
A szeri monostor eső áztatta romjai az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Fotó: Imre Péter

Gazdag birtokosok

– Ez a terület az ország egyik leggazdagabb családjának, a magát Ond vezértől származtató Bor-Kalán nemzetségnek a birtokát képezte, palotájuk és temetkezési helyük is itt volt. Hivatalosan először az 1233-as beregi egyezmény említette a monostort, mint az akkoriban szinte aranyértékű erdélyi só kereskedelmének egyik csomópontját – mondta bevezetésként Kertész Péter. Ez hatalmas jövedelmet jelentett. Ekkortájt történt, hogy Pósa fia, Nána örökös nélkül maradt, és a földről, az ingatlanokról szóló ajándékozást oklevelekben többször, 1257-ben, 1266-ban és 1274-ben is megemlítették Szert.

História

– A 12. században épült a már említett Bor-Kalán nemzetség temploma, az Alföld egykor leggazdagabb, legnagyobb szerzetesi intézménye. A középkorban a térségnek igazi rangot a bencés monostor és a templom adott. Legkorábbi elődje körül, a Tisza magas partján már a 11. században település virágzott. Minthogy királyi út mentén feküdt – amely a Balkánról Szegeden át Budára vezetett, és ezen az úton vonultak a keresztes hadak is – erős gazdasággal bírt – közölte az ügyvezető.

Szer a 15. századra vámszedési és vásártartási joggal rendelkező központi mezőváros lett, a helyet Horváth Ferenc régész tárta fel. A törökök 1526-os átvonulását még átvészelte a település, ám a 15 éves háború megpecsételte a sorsát: a lakosság elmenekült és a törökök helyőrséget telepítettek a monostor maradványaiba. A 16-17. század fordulójától már Puszta Szerként, vagyis lakatlan területként említették a források. 1832-ben még biztosan állt a templom nyugati homlokzata és északi falmaradványa, erről Pallavicini Ede festménye tanúskodik, ennek másolata is látható – sok egyéb érdekesség, például a monostor különböző korszakait ábrázoló makettek mellett – a Rotundában lévő kiállításon, amelyet az ásatásokon is dolgozó Vályi Katalin régész rendezett be. 

Szer monostora, emlékpark, rom
A monostor makettjei jól szemléltetik, miként nézhetett ki a templom az egyes korszakokban. Fotó: Imre Péter

Ásatások kezdete

A millenniumi Árpád-emlékmű mellett található középkori monostor templomát 1970 és 1976 között tárták fel részletesen, de az ásatások már 1882-ben megkezdődtek, amelynek jelentős alakja a tudós pap, gyulai plébános, címzetes pusztaszeri apát és országgyűlési képviselő, Göndöcs Benedek volt.

– Ezt nevezhetjük az első igazi régészeti ásatásnak. Göndöcs Benedekről még érdemes tudni, hogy sok témával, tudományterülettel, például növénynemesítéssel is foglalkozott, egyesek szerint a medgyesegyházi dinnyét is neki köszönhetjük. Visszatérve a feltáráshoz: korának híres régészét, Rómer Flórist kérte fel a munkára, és már ők is megemlítették, hogy a területen emlékparkot kellene létrehozni. Göndöcs ötlete az volt, hogy a tulajdonos Pallavicini-család adja át a területet haszonbérbe, ő fákkal ülteti be, majd később visszaszolgáltatja – mesélt a múltról Kertész Péter.

Szer monostora, emlékpark, rom
Pallavicini Ede festményének másolata a romról. Fotó: Imre Péter 

Folytatás

A munka a 20. század elején folytatódott Csallány Gábor régésznek, a szentesi múzeum alapító-igazgatójának vezetésével. A nagy áttörés 1970-ben jött a makói kötődésű Erdei Ferenc belügyminiszternek, a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnökének kezdeményezésére, és Göndöcsék után ő is felvetette az emlékpark ötletét, ami végül 1982-re valósult meg. Ezt már nem élhette meg, 1971-ben elhunyt.

– Erdei Ferenc a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatóját, Trogmayer Ottót bízta meg a feltárás munkáival, azzal a kijelentéssel, hogy „Trogmayer elvtárs, ássa ki nekünk a honfoglalást”. A régészek akkor sem dúskáltak az anyagiakban, viszont a KISZ, a Kommunista Ifjúsági Szövetség csaknem 800 középiskolás diákot irányított építőtábori keretekben a munkára, amit nagyon élveztek, mindenki oda akart kerülni. 1976-ig minden nyáron 6 hétig folytak az ásatások – elevenítette fel a szakember. Megemlítette, érdekes, de a területen nem lelték honfoglalás előtti település nyomait.

A monostor fejlődése

Az ásatások első megtalált nyomáról Trogmayer Ottó azt mondta: pogány szentély lehetett, és azt feltételezte, azért költöztek a környékre az emberek.

– Az első, a 11. századi templom egyhajós, középtornyos – az 5-ször 4 méteres tornyot később toldották hozzá – volt, amit úgynevezett darázskőből, réti mészkőből építettek döngölt agyagos padlóval. Abból az időből származott, amikor tíz falunak kellett egy templomot alapítania, és ezért is a települések egynapi járóföldre feküdtek egymástól – közölte az ügyvezető igazgató. A pogánylázadások során a favázas épület leégett, helyén 22-ször 10 méteres templomot húztak fel téglából és darázskőből. Később bencés szerzetesek érkeztek, akik sankt galleni mintára bővítették – 31 méter lett a hossza, nyugati szentélyt kapott, amelyhez hasonlót eddig Magyarországon csak Pannonhalmán tártak fel –, és az említett tervrajz szerint 820 hasonlót építettek még a kontinensen. 

Szer monostora, emlékpark, rom
Kertész Péter a kiállítás tárgyait is bemutatta. Fotó: Imre Péter

A fénykor

– A 12-13. század fordulóján élt a Bor-Kalán nemzetség legkiemelkedőbb tagja, Kalán pécsi püspök, a királyi kancellária vezetője és az írásbeliség meghonosítója. Hozzá köthető a monostor-templom újabb szakasza, akkor háromhajós bazilikává alakították, megjelentek a kor legdrágább és legnemesebb építőanyagai, a vörös márvány és a piszkei kemény mészkő. Az épület 44,5-ször 23,5 méteres lett, freskókkal díszítették, akkor épült újjá a szerzetesi kerengő, zárt belső udvart fogva körül. Ez volt a monostor fénykora – állapította meg Kertész Péter. 

Fokozatosan mezőváros „nőtt ki a földből” körülötte, a közelében, ahol a polgárok saját templomot építettek, mert a bencés monostorban nem lehetett például misézni, esketni, keresztelni. Az említett virágkor az 1241/1242-es tatárdúlásig tartott, akkor a bencés monostort felgyújtották. Utána kisebb templomról „beszélt” a föld, amelyet árokkal és védfallal vettek körül. 1318-ban Károly Róbert király is megszállt a monostorban, illetve tudjuk, hogy 16. század elején iskolája is volt, hiszen az átutazó lengyel királyt, Jagelló „Öreg” Zsigmondot diákok köszöntötték. Ezután írott források alig említették. A török hadak az 1596-os nagy hadjáratkor elpusztították, lerombolták és nagyjából az 1630-as évektől – mint már említettük – feltűnt a Puszta Szer megnevezés. A török kiűzése után csak romok maradtak.

Katona József Szeren

A 19. század elején, 1823-ban Katona József, a Bánk bán írója, még egy zömök román kori tornyot is látott a lerombolt monostorból, „de mivel abba zsiványok és útonállók fészkelték magokat, és e temérdek síkságon, mintegy messze látó Hegy gyanánt szolgált, az emberi bátorságra való ügyelés a tornyot lerántatta” – ez az akadémia által kiadott Tudományos Gyűjteményben jelent meg.

– Katona azt is leírta, hogy az egyik helybeli a romok mellett talált egy nagy kulcsot, amelyet beszállítottak a kecskeméti levéltárba, további sorsáról nem tudunk. Trogmayer Ottó úgy vélte, a mezőváros templomának a kulcsa lehetett – zárta virtuális történelmi utazásunkat Kertész Péter. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában