Helyi kultúra

2024.09.05. 13:42

Képzelt beteggel indít évadot a szentesi színház

Csupán hetekkel ezelőtt derült ki, hogy szeptembertől már a Szegedi Pinceszínház üzemelteti a szentesi teátrumot. Kancsár Orsolya ügyvezető és Varga Bálint művészeti vezető hivatalosan is elindította az új évadot.

Tábori Szilvia

Fotó: Török János

Ugyan nem túl szerencsés rövid alatt felkészülni egy évadkezdésre, mégis leginkább egy színházi premier izgalmához hasonlítható a helyzet: a függöny felgördülése után a színpadot és a nézőteret megtölti a teremtő energia, amiből végül létrejön az előadás – mondta Varga Bálint, aki a Szegedi Pinceszínház mellett immár a Tóth József Színház és Vigadó művészeti vezetője is egyben.

szentesi színház
Szabó Zoltán Ferenc, Kancsár Orsolya és Varga Bálint elindították a új színházi évadot Szentesen. Fotó: Török János

Szeptembertől a már két tucatnyi évadot megélt szegedi alkotóműhely üzemelteti a szentesi kőszínházat, Kancsár Orsolya ügyvezetői irányításával. Az idei terveikről úgy fogalmazott: a Tóth József Színház önálló arculatát, identitását szeretnék elsődlegesen kialakítani, jövő szeptembertől már saját bemutatókat terveznek. Az aktuális évadot zömében a Szegedi Pinceszínházból hozott színdarabok töltik meg, többek között az október közepén bemutatandó Képzelt beteg Moliértől, Herczeg Tamás rendezésében.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester újságírói kérdésre válaszolva elmondta, biztos, hogy a következő egy évben a pinceszínház üzemelteti a valamivel több mint 350 férőhelyes szentesi teátrumot. A szerződés pedig egy évvel automatikusan meghosszabbodik, ha egyik fél sem mondja fel azt. A Szegedről érkező csapat az épület tulajdonosával, a helyi önkormányzattal közösen egy 84 millió forintos pénzügyi koncepciót dolgoztak ki. Ennek összetevője részint 15 millió forint támogatás a városházától, nagyjából 28 millió forint várható bevétel a jegy- és bérletek értékesítéséből. Továbbá számítanak arra a 30 millió forintra, amelyet még a korábbi üzemeltetőnek, a Békéscsabai Jókai Színháznak ítéltek állami támogatásként erre az évadra. Erről a forrásról már folynak az egyeztetések – hangsúlyozta a polgármester.

szentesi színház
Fotó: Török János

A szentesi színház új vezetősége kiemelte, hogy a korábbi, kitűnően működő bérletrendszer továbbra is elérhető. A felnőtteknek szánt előadások között olyan klasszikus és kortárs darabok szerepelnek, mint Molière Képzelt beteg című komédiája, Olt Tamás ABSZINT című zenés zuhanása, valamint Fenyő-Tasnádi Made in Hungária című musicalje. Emellett Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátéka, Varsányi Anna Gong című szatirikus komédiája és a Meseautó musical comedy is helyet kap a programban.

szentesi színház
Fotó: Török János

A gyermek- és ifjúsági bérletek változatos előadásokat kínálnak, köztük Móka Miki Mókatára, Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő, a Varázsnagymama című előadás Farkasházi Réka és Bánsági Ildikó főszereplésével, és a Rémusz bácsi meséi című produkciókat.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában