Tudományos csodák

2 órája

Kutatók Éjszakája az ELI-ben

Feltárulnak a fizika csodái a nagyközönség előtt Szeged határában. Az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz.

Koós Kata

Vadiúj játékkal készül az idei Kutatók Éjszakájára az ELI-ALPS Kutatóintézet a fizika csodái iránt érdeklődőknek. Az állomásokon a fénnyel kapcsolatos felfedezésekért Nobel-díjat kapott tudósok „segítik” majd a látogatókat.

Kutatók Éjszakája, fizika csodái, Lézeres Kutatóintézet
A kutatók, mérnökök minden évben látványos bemutatókkal készülnek a Kutatók Éjszakájára.  Fotó: Karnok Csaba

A szegedi lézerbirodalom kapui szeptember 27-én 17 órakor nyílnak meg és egészen 21 óráig maradnak tárva a nagyközönség előtt. A rendszerint nagy érdeklődésnek örvendő programsorozatban kínálnak előadásokat például a globális felmelegedés és a nukleáris energiatermelés, valamint a részecskegyorsítás témájában. Az interaktív látogatói térben fejtörőt lehet majd megoldani csoki Nobel-díjért, lesz lézersakk, virtuális laborgyakorlat, alkatrészsimogató és fotópont, ahol tisztatéri ruhába lehet beöltözni. Továbbá az intézet kutatói és mérnökei látványos bemutatókkal is készülnek például optikai csalódásokról és a fényhullám természetéről.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet az intézmény honlapján tehetnek meg az érdeklődők szeptember 26-ig. A helyszínen is lesz lehetőség regisztrálni, de a szervezők a könnyebb beléptetés érdekében az előzetes regisztrációt kérték az érdeklődőktől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában