2024.09.15. 10:16
Hagymafesztivál bográcsokkal és esővel – GALÉRIA
Bár az érdeklődés a zord időjárás miatt a szokásosnál szerényebb volt, Makó dacolt az esővel és a körülmények ellenére sokan érezték magukat jól a hétvégén a város központjában. Különösen a Hagymafesztivál szombati főzőversenyének résztvevői voltak kitartóak.
A rossz idő nem szegte kedvünket. A buli az buli!
– mondta a makói Hagymafesztivál főzőversenyének egyik főszakácsa, a civilben hentes Kalapács István. Vezetésével egy Szegedi utcai háztömb főzött marhapörköltet. Annyit árult el róla, hogy az előző nap előkészített, összedinsztelt vörös- és fokhagymát lassú tűzön, fűszerezve tették a bográcsba. A 15 kiló húsból 30-35 adag készült – ezeket a lakók fogyasztották el jó ízűen.
Hagymafesztivál Hagymatikum-gulyással
A vetélkedőre 35 csapat nevezett be. Az egyik legkülönlegesebb közülük a Makó és Erdély örök barátságát hirdető volt, amelynek tagjai között Meggyesről és Marosvásárhelyről érkezettek is voltak. Sátrukat magyar, székely és erdélyi zászlóval díszítették, asztalukat pedig szépen megterítették – hozzá a mázas cserépedényeket, mint Deák Tündétől megtudtuk, Józsa János korondi fazekasmester készítette. A vendégeket házi készítésű paraszttortával kínálták, meg erdélyi zakuszkával megkent pityókás kenyérrel. Utóbbit Tőkés Tibor marosvásárhelyi pékmester sütötte, ahogyan a fonott kalácsot is.
Hagymatikum-gulyást főzünk asszonyos csipetkével
– árulta el a bográcsnál serénykedő Kiss Imre.
Nem mindenki bográcsozott
Persze nem mindenki főzött. A Makói Egyesített Népjóléti Intézmény hajléktalanszállójának munkatársai például sütöttek, méghozzá tárcsán, pulykaragut.
Majdnem mindenki bográcsozik. Úgy gondoltuk, mi megpróbálunk egy kicsit egyedibbek lenni
– indokolta a választást a szálló vezetője, Farkas Erika.
Hagymafesztivál bográcsokkal és esővel – GALÉRIA: Szabó Imre
Amikor ott jártunk, a gomba már a hús között volt, készültek beletenni a többféle paprikát és az egyéb finomságokat. Négy és fél kiló pulykahúst használtak fel, amiből másfél-két óra alatt készült el az ebéd egy tucatnyi embernek.
A verseny értékelését szakértő zsűri végezte Berki József, a Vajdasági Gasztronómiai Egyesület szakácslovagjának vezetése mellett. Mint az eredményhirdetéskor elhangzott, a múlt év után ismét a Paku Team nyert, ezúttal kacsa- és libamájjal.
Tovább is van
Bár a vasárnap mindig a Hagymafesztivál záró napja, idén a kísérő kulturális programok némelyike révén egy kicsit tovább tart a rendezvény. Ez annak köszönhető, hogy Makóra, a hagymaünnepre időzítették az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című országos programsorozat Csongrád-Csanád megyei rendezvényeit, makói intézmények közreműködésével. Tartottak többek között kézműves foglalkozást, koncertet, színielőadást, filmvetítést közönségtalálkozóval, és kiállítások is nyíltak. Ez utóbbiak közül a József Attila könyvtárban szeptember 19-ig a Magyar menyasszony, október 2-ig pedig az Iparkodjunk című tárlat látható. A programsorozatot az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című interaktív vándorkiállítás zárja, amely hétfőtől szeptember 24-éig lesz megtekinthető a Hagymaházban.