A buli az buli!

2024.09.15. 10:16

Hagymafesztivál bográcsokkal és esővel – GALÉRIA

Bár az érdeklődés a zord időjárás miatt a szokásosnál szerényebb volt, Makó dacolt az esővel és a körülmények ellenére sokan érezték magukat jól a hétvégén a város központjában. Különösen a Hagymafesztivál szombati főzőversenyének résztvevői voltak kitartóak.

Szabó Imre

A rossz idő nem szegte kedvünket. A buli az buli! 

– mondta a makói Hagymafesztivál főzőversenyének egyik főszakácsa, a civilben hentes Kalapács István. Vezetésével egy Szegedi utcai  háztömb főzött marhapörköltet. Annyit árult el róla, hogy az előző nap előkészített, összedinsztelt vörös- és fokhagymát lassú tűzön, fűszerezve tették a bográcsba. A 15 kiló húsból 30-35 adag készült – ezeket a lakók fogyasztották el jó ízűen.

A makói Hagymafesztivál főzőversenyén erdélyiek is bemutatták finomságaikat. Fotó: Szabó Imre
A makói hagymafesztivál gasztronómiai versengésébe erdélyi magyarok is beszálltak. Fotó: Szabó Imre

Hagymafesztivál Hagymatikum-gulyással

A vetélkedőre 35 csapat nevezett be. Az egyik legkülönlegesebb közülük a Makó és Erdély örök barátságát hirdető volt, amelynek tagjai között Meggyesről és Marosvásárhelyről érkezettek is voltak. Sátrukat magyar, székely és erdélyi zászlóval díszítették, asztalukat pedig szépen megterítették – hozzá a mázas cserépedényeket, mint Deák Tündétől megtudtuk, Józsa János korondi fazekasmester készítette. A vendégeket házi készítésű paraszttortával kínálták, meg erdélyi zakuszkával megkent pityókás kenyérrel. Utóbbit Tőkés Tibor marosvásárhelyi pékmester sütötte, ahogyan a fonott kalácsot is.

Hagymatikum-gulyást főzünk asszonyos csipetkével 

– árulta el a bográcsnál serénykedő Kiss Imre.

Nem mindenki bográcsozott

Persze nem mindenki főzött. A Makói Egyesített Népjóléti Intézmény hajléktalanszállójának munkatársai például sütöttek, méghozzá tárcsán, pulykaragut.

Majdnem mindenki bográcsozik. Úgy gondoltuk, mi megpróbálunk egy kicsit egyedibbek lenni 

– indokolta a választást a szálló vezetője, Farkas Erika.

Amikor ott jártunk, a gomba már a hús között volt, készültek beletenni a többféle paprikát és az egyéb finomságokat. Négy és fél kiló pulykahúst használtak fel, amiből másfél-két óra alatt készült el az ebéd egy tucatnyi embernek.

A verseny értékelését szakértő zsűri végezte Berki József, a Vajdasági Gasztronómiai Egyesület szakácslovagjának vezetése mellett. Mint az eredményhirdetéskor elhangzott, a múlt év után ismét a Paku Team nyert, ezúttal kacsa- és libamájjal.

Tovább is van

Bár a vasárnap mindig a Hagymafesztivál záró napja, idén a kísérő kulturális programok némelyike révén egy kicsit tovább tart a rendezvény. Ez annak köszönhető, hogy Makóra, a hagymaünnepre időzítették az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című országos programsorozat Csongrád-Csanád megyei rendezvényeit, makói intézmények közreműködésével. Tartottak többek között kézműves foglalkozást, koncertet, színielőadást, filmvetítést közönségtalálkozóval, és kiállítások is nyíltak. Ez utóbbiak közül a József Attila könyvtárban szeptember 19-ig a Magyar menyasszony, október 2-ig pedig az Iparkodjunk című tárlat látható. A programsorozatot az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című interaktív vándorkiállítás zárja, amely hétfőtől szeptember 24-éig lesz megtekinthető a Hagymaházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában