A katasztrófavédelem tanácsai

2024.08.22. 09:16

Néhány tipp, hogyan lehetünk biztonságban egy fesztiválon

Hamarosan megnyitja kapuit a Szegedi Ifjúsági Napok rendezvénysorozata, a SZIN. A fesztivál előkészítése, illetve a lebonyolítása során számos szabályt szem előtt kell tartani annak érdekében, hogy az odalátogatók biztonságban szórakozhassanak. A katasztrófavédelem szakemberei számára a rendezvény számos feladatot ad már jóval a kapunyitás előtt, és annak ideje alatt is. A szervezők és a különböző hatóságok mellett azonban a rendezvényen résztvevőknek is ügyelniük kell saját biztonságukra.

A legfontosabb biztonsági követelmény a szabadtéri zenés-táncos rendezvények esetében, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez jól kivilágított, sötétben is jól látható táblákon jelzett menekülési útvonalakra van szükség.

A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a fesztiválok szervezői a fesztivál ideje alatt folyamatos kapcsolatban vannak. Amennyiben az időjárás azt indokolttá teszi, akár már a vihar kitörése előtt leállítható a rendezvény. 

Néhány jó tanács

  • Ha már tart a rendezvény, amikor kedvezőtlenre fordul az időjárás, semmiképpen ne meneküljünk fa alá, hiszen nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szélben nagyobb ágak törhetnek le. 
  • Sátrat csak az arra kijelölt helyen állítsunk fel.
  • Soha ne haladjunk a helyszínről kiáramló tömeggel szemben, és ne meneküljünk a színpad, vagy fém konténerek közelébe, hiszen azok nem védenek a villámok ellen, sőt, minél több ember zsúfolódik össze kis helyen, annál nagyobb a balesetveszély.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában