Szegedi hírek

2024.08.12. 11:53

Megkezdődött Gyulay Endre búcsúztatása

Délelőtt 11 órakor megkezdődött a szegedi dómban Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök búcsúztató szentmiséje. Az eseményre teljesen megtelt a fogadalmi templom. 

Delmagyar.hu

Hétfőn 11 órakor kezdődött a szegedi fogadalmi templomban Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspökért felajánlott gyászmise. Temetése a misét követően lesz majd a székesegyház altemplomában. A Szeged-Csanádi Egyházmegye honlapján azt kérte, hogy a résztvevők koszorút, virágot ne vigyenek a szertartásra. 

 Megtelt a dóm a nyugalmazott püspök gyászmiséjén.
 Megtelt a dóm a nyugalmazott püspök gyászmiséjén. Fotó: Timár Kriszta

Gyulay Endre 1930. szeptember 17-én született Battonyán. Szegeden piarista diák volt, és teológiai tanulmányait is a helyi hittudományi főiskolán végezte. Édesanyját igen korán vesztette el. Tavaly, pappá szentelésének 70. évfordulóján készült egyik interjúban úgy fogalmazott: „(…) jóanyám kilencéves koromban itt hagyott, egy mellrákkal nekiindult a túlsó partoknak. Megvárta a szabadságról visszatérő Klivinyi prépost urat, és arra kérte, hogy lehetőség szerint gondoskodjon arról, hogy én pap legyek. Másnapra halott volt. Ő természetesen nem közölte velem ezt, nekem nem az ő akarata miatt kell pappá lennem.”

Pályafutása alatt segédlelkészként szolgált Röszkén, Ásotthalmon és Gyulán is, plébánosként Domaszéken és Mezőhegyesen, majd templomigazgatóként Makón tevékenykedett. 1972-től retorikatanár és lelki igazgató lett a Hittudományi Főiskolán és a Papnevelő Intézetben. 1983-ban Rókuson lett plébános, ahol a templom és a plébánia épületének felújítását irányította, és a szegények pasztorációjával foglalkozott. 1987-ben II. János Pál pápa a Szeged-Csanádi egyházmegye püspökévé nevezte ki. Püspöki jelmondata: „Föltámadott… ne féljetek!” Püspöksége alatt számos intézményt alapított és újított meg, beleértve katolikus iskolákat és óvodákat.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában