Gyorsabban és jobban vizsgáznak azok, akik dolgoznak főiskola mellett

2024.08.03. 08:30

Előnyökkel jár az egyetemi duális képzés

Eredményesebben zárják vizsgáikat azok a tanulók, akik a duális képzési formát választják az SZTE Mezőgazdasági Karon. Vállalati környezetben szerezhetnek ugyanis magasabb szintű szakmai gyakorlatot, amiért fizetés jár és még ösztöndíjat is kaphatnak.

Tábori Szilvia

Általános tapasztalat szerint azok a tanulók, akik a duális, azaz magasabb szintű gyakorlati képzési formát választják, hamarabb és jobb eredménnyel vizsgáznak. Ugyanakkor nagyfokú elhivatottság, motiváció kell ahhoz, hogy hét féléven keresztül a tanórák mellett dolgozzanak, ezért nem is feltétlenül ajánlják mindenkinek – mondta el lapunk kérdésére Hupuczi Júlia, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar általános dékánhelyettese. Hallgatóik 10-12 százaléka él egyelőre a lehetőséggel. De mit is vállalnak ők?

duális képzés
Az egyetemi évek alatt hasznos gyakorlati tudást szerezhetnek a diákok a mezőgazdasági kar duális partnereinél.
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Iskolapad és munka egyszerre

Évente 90 napot kell dolgozniuk annál a vállalatnál, amellyel hallgatói munkaszerződést kötnek. Ez úgy oszlik meg, hogy szeptembertől január végéig 40, majd februártól egészen augusztus végéig további 50 napot töltenek ott. Munkájukért a mindenkori minimálbér 65 százalékát kapják. Hupuczi Júlia szerint vonzó lehetőség, hogy a duális képzés résztvevői a partner cégnél már iskolás éveik alatt is fizetést kapnak, ráadásul iskolai ösztöndíjakra és egyéb juttatásokra ugyancsak jogosultak. Az alap munkaidőn túl is dolgozhatnak természetesen, de az már egy külön megállapodás a vállalattal. 

A duális képzés az SZTE Mezőgazdasági Kar mind a négy alapképzési szakán választható, újdonság, hogy a szeptemberben induló tanévtől már nemcsak nappali, hanem levelező tagozaton is. Erre a jelentkezési időszak most indul, hívta fel a figyelmet Hupuczi Júlia. Érdemes tehát minél előbb szétnézni a kar weboldalán elérhető lehetséges partner cégek között, az egyetem pedig összeköti a diákokat a vállalatok koordinátoraival.

Nem kell azonnal dönteni

Az SZTE Mezőgazdasági Karon 2015-ben indították a duális képzést, Hupuczi Júlia szerint egyre nagyobb a hallgatói érdeklődés. Aki most nem tudott egyből dönteni, annak az első, vagy akár a második teljesített félév után is van lehetősége váltani. Fontos tudni, hogy a hallgatói szerződést csak az egyetemi évek idejére kötik, annál tovább nem kell elköteleződni. Ugyanakkor a legtöbben tanulmányaik lezárultával a gyakorlati helyükön folytatják munkavállalóként. 

Fontos, hogy a partner szervezetnél felvételi elbeszélgetésen vesznek részt a jelentkezők, a bekerülés nem automatikus. Ha valakit nem választanak ki az adott cégnél, attól természetesen egyetemi tanulmányait még elkezdheti.

A pótfelvételi lehetőségei

Eddig 202 hallgatót vettek fel a Mezőgazdasági Karra, de augusztus 7-ig még lehet jelentkezni pótfelvételire. Az SZTE Mezőgazdasági Kar valamennyi alapképzésére nappali és levelező tagozaton, míg a felsőoktatási szakképzésekre csak levelező tagozaton, állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozással.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában