15 hagyományőrző csapat ütközik meg Szőregen

2024.07.24. 09:00

Újrajátsszák a szőregi csatát

Hagyományőrző honvédek és császári csapatok ütköznek meg augusztus 3-án a szőregi Pálya téren, felidézvén az 1849. augusztus 5-ei szőregi csata eseményeit. Muskéták és ágyúk is eldörrennek majd, és szuronyharcra is készülnek.

Koós Kata

Fotó: Török János

Fotó: ianostorok.com

Tavaly vállalta fel a Sorgyalog Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, hogy hosszú szünet után felélesztik a szőregi csata újrajátszásának régi, 2014-ben megszakadt hagyományát. Az elmúlt évben az időjárás közbeszólt, a zuhogó eső ellehetetlenítette a honvédek és a császári csapatok múltidéző ütközetét. Idén azonban, a 175. évfordulón újult lendülettel, még több hagyományőrző részvételével játsszák újra az 1849. augusztus 5-ei szőregi csata eseményeit augusztus 3-án a szőregi Pálya téren. 

Tóth Bence, a főszervező egyesület hagyományőrző tizedese a csatát megelőzően két történésszel folytat majd kerekasztal-beszélgetést.
Tóth Bence, a főszervező egyesület hagyományőrző tizedese a csatát megelőzően két történésszel folytat majd kerekasztal-beszélgetést. Fotó: Török János

Körülbelül 130 hagyományőrző, 15 csapat lesz. Jönnek Olaszországból, Lengyelországból, Romániából, Ausztriából és természetesen Magyarország minden részéről

 – mondta el lapunknak Tóth Bence, a főszervező egyesület hagyományőrző tizedese, aki a csatát megelőzően két történésszel folytat majd kerekasztal-beszélgetést, amelynek során felelevenítik a szőregi csata és a szabadságharc előzményeit, körülményeit és hatásait. 

Muskéták és ágyúk dörrenek

A 130 katona korhű fegyvermásolatokkal csap össze, és féltucat ágyú is eldörren majd. 

– Még tárgyalás alatt van, de úgy néz ki, becsapódás-imitáció is lesz. Az ágyúlövések után a csatatér másik oldalán úgy fog kinézni, mintha robbanás is történne. Elöltöltős, egylövetű muskétákkal fogunk harcolni. Lesz közelharc is, szuronyvívás – mondta Tóth Bence, majd hozzátette, a puskákba lőpor kerül majd, golyó azonban természetesen nem, de anélkül is nagyot szólnak. 

Arra is kitért, hogy noha a csata újrajátszása korántsem vérre megy, de azért nem veszélytelenek a hagyományőrző csatabemutatók sem az ellenfelek számára. Noha golyók nem röpködnek majd, ellenben a láng kirobban a puskacsövekből.

Korhű sátortábort állítanak

A körülbelül egyórás csata délután ötkor kezdődik majd, ám előtte is izgalmas múltidéző attrakciókkal várják a hagyományőrzők a látogatókat. Korhű sátortábort állítanak föl főzőtüzekkel, amelyeknél az érdeklődők testközelből tekinthetik meg, hogy milyen ruhát viseltek vagy éppen hogyan tisztították a fegyvereiket eleink. Bemutatót tart a területvédelmi ezred, lesz szuronyvívás tanítás, majd sorversenyben mérik össze harci rátermettségüket a katonák. 

– Aki szeretne, felpróbálhat egyenruhát. Egykaptafás bakancsot viselünk, ami azt jelenti, hogy nincs jobb és ballábasa, azon belül pedig nem zoknit, hanem kapcát. Ez egy téglalap alakú vászon, amit nagyon jól kell föltekerni az embernek a lábára, hogy ne törje szét a cipő. Vászongatyát, arra posztóndrágot húzunk, felülre vászoninget, mellényt, zubbonyt, a fejünkre tábori sapkát vagy csákót teszünk. Ehhez jön még a felszerelés, ami kenyérzsákból, szuronytokból, lőszertáskából, hátbőrőndből, kulacsból és puskából áll – sorolta fel az összesen körülbelül 25 kilogrammos felszerelés részeit Tóth Bence.  

Archív Fotó: Karnok Csaba

Gyerekcsatát is rendeznek

Az ifjúságnak szalmából készítenek ugrálóvárat, majd a nagy ütközet után egy gyerekcsatát is rendeznek, ahol a fiatalok zoknigombócokkal küzdhetnek meg egymással. 

Az est során a Rozsdamaró zenekar ad koncertet, amelyhez kapcsolódóan táncházat is rendeznek.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában