Helyi kultúra

2024.07.19. 14:40

Azt ették a gyerekek a táborban, amit maguknak főztek – Galéria

A sándorfalvi kuktatáborban magukra főztek egy héten keresztül a gyerekek. Csak az ízlésüknek megfelelő fogások készültek tízóraira, ebédre és uzsonnára, és hogy mindig finomat egyenek, arról egy szakács szakmai támogatása gondoskodott.

Timár Kriszta

Fotó: Török János

Kuktatábort rendezett a héten a Sándorfalvi Művelődési Ház és Könyvtár a helyi gyerekeknek. Az egyhetes programért a szülőknek mindössze 12 ezer forintot kellett fizetniük, ezért napi háromszori étkezést is kaptak a résztvevők. Ráadásul a tízórait és az ebédet minden nap maguknak készítették el.

kuktatábor
gy héten keresztül magukra főztek a sándorfalvi táborosok. Fotó: Török János

A heti menüt igyekeztünk úgy összeállítani, hogy olyan ételeket készítsünk, amit szeretnek a gyerekek és be is tudnak segíteni a sütés-főzésükbe. Volt például hamburger, bolognai, fasírt krumplipürével és rántott hús is, de sütöttünk pogácsát, zabkekszet és meggyes piskótát is – sorolta a tábor szakmai hétterét biztosító Buri Attila. A szakács felügyelte, hogy a gyerekek által készített fogások valóban finomak legyenek, illetve ő tanította meg nekik a konyhai munkák alapjait is a zöldségdarabolástól a panírozásig. A nagyobbakat bevonta még a vásárlásba is, a henteshez is együtt ment a fiatalokkal. Arra a kérdésre, hogy ennyi gyerekkéz előny vagy hátrány a főzésben, mosolyogva azt mondta, természetesen előny. – Sok kéz sokra megy

 – magyarázta.

Minden olyan dolgot megtanulhattak itt, amiben aztán otthon is segíthetnek a szüleiknek 

– mondta Gémes Szandra, a tábor egyik vezetője. Hozzátette, a hét végére mindenki jól belejött a konyhai munkákba, pénteken pedig – köszönhetően a tervezett áramszünetnek – a bográcsozás élményét is megtapasztalhatták. A gulyásleves mellé pedig palacsintát sütöttek a szabadtéri kiskonyhában.

A nyolcéves Lucának ez már ismerős munka volt, de korábban csak ezt sütött otthon. Mint mesélte, most már fasírtot is tud majd készíteni szüleinek. 

Nem annyira nehéz főzni 

– foglalta össze tapasztalatait.

A 11 éves Martin azt emelte ki, hogy ez egy olyan tábor, ahol minden finom és mindig jóllakik. 

Már kiskoromban megtetszett a főzés, szoktam anyukámnak segíteni. Ezért jöttem ide. Gulyáslevest és hamburgert viszont még sosem csináltam, most viszont ezt is megtanultam 

– mesélte.

A főzésen kívül a gyerekek minden nap társasjátékoztak, délutánonként mesét néztek, illetve tábornaplót is írtak, amibe azt jegyezték be, mi tetszett nekik aznap legjobban. Arról, ki mennyit hízott a saját készítésű, gyerekek ízlésének megfelelő étkektől, nem vezettek statisztikát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában