Nem nézhették tétlenül terjedését a mártélyi Holt-Tiszában

2024.07.22. 14:50

Karvastagságú hajtásokat növeszthet az indiai lótusz

Szándékosan telepíthette valaki a mártélyi Holt-Tiszába az indiai lótuszt szakemberek szerint. Több nap alatt sikerült kiirtani a látványos, ám inváziós fajként kifejezetten káros növényt.

Tábori Szilvia

Hatalmas munka volt eltávolítani a mártélyi Holt-Tiszából az indiai lótuszt. Fotó: Puskás József

Kiirtottak egy különösen mutatós, ám kifejezetten inváziós növényfajt, az indiai lótuszt a Mártélyi Holt-Tisza vizéből. A területet gondozó Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága munkatársainak nem volt könnyű dolga, több napig dolgoztak a terepen.  Nem árt tudni, hogy a gyakran agresszíven terjedő, az időjárási szélsőségekhez kiválóan alkalmazkodó inváziós növények mezőgazdasági károk okozói, betegségek, járványok terjesztői lehetnek.

Azt még a szakemberek sem tudják pontosan, hogyan kerülhetett a mártélyi Holt-Tiszába a Dél-, és Délkelet-Ázsiában honos növény, sejtésük szerint szándékos lehetett a telepítés.

Ezt támasztja alá, hogy tavaly közvetlenül a tanösvény pallója mellett jelent meg, és a terjedésén látszik, hogy onnan indult hódító útjára. A faj jelenlétére 2023 tavaszán Kiss Orsolya biológus figyelt fel, aki értesítette erről a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságot. Mivel hatalmas leveleivel teljesen képes beborítani a nyílt felszínt, úgy döntöttek, eltávolítják azt a néhány tövet, főként, hogy még nincs tapasztalatunk arról, milyen károkat képes okozni a hazai élővizekben. Később derült csak ki, hogy az enyhe tél miatt áttelelt a holtág iszapjában, idén tavasszal pedig újra erőteljesen fejlődésnek indult. Albert András természetvédelmi őrkerület vezető szerint megdöbbentően gyorsan terjedt, a tavalyi terület háromszorosán jelent meg. A drónfelvételen jól látható, ahogy a sűrű gyékényesben is utat tör magának. 

Látványos és szép növény, de nem a hazai tájba illő (Fotó Puskás József)

Inváziós növényként kiszoríthatja az őshonosokat, mint például a fehér tündérrózsát, a tündérfátyolt vagy a vízitököt, és megváltoztatja az élőhelyek vízdinamikai jellemzőit és tápanyagforgalmát. A lótusz föld alatti hajtásai akár karvastagságúak is lehetnek az iszapban és 5-10 méterre elágaznak. A szakemberek azt kérik, semmiképp se ültessük ki a hazai vizekbe, bármily tetszetős is a külleme. Inkább nézzük meg a Szegedi Füvészkertben található Közép-Európa legnagyobb lótuszállományát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában