Kisteleki járás

2024.07.26. 10:30

Antal Imre atya elköszön a hívektől

Antal Imre plébános 15 év után búcsúzik Kistelektől, a járástól és a környező településektől, igaz, nem mindenütt töltött ennyi időt. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök két hódmezővásárhelyi plébániára helyezte, amelyeken augusztus 1-jén kezdi meg szolgálatát.

Imre Péter Géza

Antal Imrét a Nigériából visszatért Amanso Brendan Chika, vagyis Brendan atya váltja. Archív fotó: Imre Péter

– Nem érintett váratlanul püspök úr döntése az áthelyezésről, hiszen pappá szentelésem óta, vagyis 15 éve Kisteleken és környékén teljesítek szolgálatot – kezdte beszélgetésünket Imre atya, vagyis Antal Imre plébános. 

Kiss-Rigó László püspök és Antal Imre plébános szertartás közben.
Kiss-Rigó László püspök és Antal Imre plébános szertartás közben. Archív fotó: Imre Péter

Állomáshelyek

Antal Imre újmisés papként 2009. augusztus 1-jén került Kistelekre segédlelkésznek, ahol sokat tanult Laczkó Ferenc atyától. Szinte napra pontosan 1 esztendő múlva, 2010. augusztus 16-án került Ópusztaszerre plébánosnak, amihez csatlakozott Baks, Pusztaszer és Dóc. 2012-ben következett Tömörkény, 2017-ben Kistelek és Csengele, 2018-ban Balástya és 2020-ban Csanytelek – közben Dócot 2018-ban leadta –, augusztus 1-ével pedig Hódmezővásárhely jön a Szentháromság és a Szent István Király Plébániával. Utódja, Amanso Brendan Chika a mostani nyolc település ellátását veszi át tőle.

Az emberek élete és lelke

– Amikor Kistelekre érkeztem, nem az volt az első, a legfontosabb szempont, hogy az ottaniak mennyire vallásosak, járnak-e templomba. Az embereket akartam megismerni, miként élik az életüket, a föld és az ahhoz kapcsolódó munkák szeretetét, az egymáshoz és Istenhez kötődő kapcsolatukat. Felkerestem őket, figyeltem rájuk és évek alatt kialakult az a bensőséges viszony, hogy meghívtak otthonaikba és ünnepeikre. Nem csak a templomból ismerem őket, hanem azokról a helyekről, ahol mindennapjaikat élik, jó volt látni őket közegükben és azt, hol tartanak pályafutásuk során – mondta el Imre atya. Kérdésre válaszolva hozzátette, érezte, hogy elfogadják, tisztelik és szeretik, és nemcsak a misére járó hívek.

– Ez egy nagyon szép időszaka volt az életemnek, papi pályafutásomnak. Folyamatosan sokat merítettem ebből, úgy éreztem, itthon vagyok. Amit az itteniektől kaptam és tanultam, azt jövőbeni következő szolgálatomban, Hódmezővásárhelyen is hasznosíthatom. Az ember mindig tanul, a pap is. Számomra fontos, hogy megismerjem azokat, akiket szolgálok, mert például Bakson baksinak, Kisteleken kistelekinek, Csanyteleken csanytelekinek kellett lennem – és még sorolhatnám a településeket –, alkalmazkodva az ottaniak gondolkodásához, lelkületéhez – vallott hivatásáról Antal Imre.

Szabadon, örömmel, nyitottan

– Nyitott vagyok, szabad érzéssel és örömmel megyek Hódmezővásárhelyre. Továbbra is azt vallom és úgy akarok élni, szolgálni, hogy nekem minden emberhez küldetésem van, az emberhez van küldetésem. Ő érdekel, nem a vallási hovatartozása – jelentette ki zárásként Imre atya.

Búcsúmisék a hétvégén

A Hódmezővásárhelyre áthelyezett Antal Imre plébános búcsúmiséit Ópusztaszeren kezdte a Kisteleki járásban, szombaton 11 órakor Baks, majd 17 órától Pusztaszer következik. Vasárnapra három település marad: 8 órakor Csengelén kezd, 9.15-kor Balástyán misézik, majd 10.30-tól Kisteleken.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában