A Bedő erdészeti iskola tanerdejében 40 található

2024.06.13. 18:00

Odúkat ellenőriztek a diákok – Galéria, Videó

Arany T. János

Másodköltéssel és a rika fenyvescinegével sem találkoztak csütörtökön a bedősök az iskola tanulmányi erdejében. Fotó: Török János

Ismét madárodúkat ellenőriztek a tanulmányi erdőben az ásotthalmi erdészeti iskola diákjai. Bánhidy Zoltán kollégiumi nevelőtanár segítségével azért lestek bele ismét az odúkban, hogy megnézzék, van-e másodköltés, és költ-e az erdőben a ritka fenyvescinege. Az elmúlt öt évben tavaly volt egy fészek fenyvescinege. 

Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanerdejében 40 odú található. Az írásos dokumentumok alapján már 1910 előtt helyeztek ki madárodúkat a környező erdők fáira az ásotthalmi Bedő diákjai és tanárai. A hagyományt Andrési Pál folytatta, aki a 2001-ben kezdte újra a diákokkal, amikor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjától odúkat kaptak. Olyan is van, amit a diákok készítettek az iskola barkácsszakkörén és olyan is, amit a madártani egyesülettől kaptak. Évek óta tendencia, hogy egyre egyre kevesebb a fészkelő pár és a felcseperedő fióka. Csökken a madarak száma.

Az utolsó tanítási nap előtti csütörtökön négy szorgalmas és lelkes diák – Varga Mátyás, Mészáros Máté, Habik Norbert és Lantos Krisztián László – tartott  Bánhidy Zoltánnal az iskola gépparkjának rozoga, de megbízható és elnyűhetetlen szolgálati UAZ-ával az erdőbe. Több odúba is belenéztek, volt, amelyikben tojást is találtak, de azokat minden bizonnyal hátrahagyták a szülők. Két húszliteres kannában pedig vizet vittek a két madáritatóba. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában