Helyi kultúra

2024.06.21. 07:00

Gólpasszal indít a kultúra a vásárhelyi Múzeumok Éjszakáján

Gombfoci bemutatóval és játékkal, meg csocsóval fűszerezett kulturális élményt ígérnek a szombati Múzeumok Éjszakája vásárhelyi programjai. Gyűjtők és bajnokok osztoznak szenvedélyükben.

Tábori Szilvia

Kovács Róbert küldetése, hogy minden generáció megismerje a gombfoci múlhatatlan értékeit. Fotó: Tábori Szilvia

A futball és a művészet kapcsolata elsőre távolinak tűnhet, ám egy frappáns húzással a jelenleg is zajló Európa-bajnokságra reagálva a foci lett a Múzeumok Éjszakája programsorozat idei témája. Úgy érveltek a szervezők, ezzel a sportág iránt érdeklődőket szeretnék meghívni egy különleges kulturális kalandra június 22-én, szombaton. A vásárhelyi Tornyai János Múzeum kollégái gólpasszal, gombfoci történettel és játékkal is reagálnak a kihívásra.

Rajongók egyesüljetek

A labdarúgást – és annak minden szabályát – szimuláló játékot először talán Erdélyben állomásozó katonatisztek játszották, valamikor az 1910-es években kabátgombokkal. A házilag szerkesztett kapukat szinte mindenütt fel lehetett állítani – asztalon, parkettán és később linóleumon –, így bármikor indulhatott is egy-egy izgalmas mérkőzés. 

A gombfoci az az 1960-as 80-as években élte virágkorát, utána megkopott fénye, hogy nagyjából tíz évvel ezelőtt lelkes rajongók újra felfedezzék az analóg játék örömeit. 

A Múzeumok Éjszakáján egy hódmezővásárhelyi gyűjtő-rajongó, Kovács Róbert, illetve Pap Zoltán magyar bajnok mutatja meg, milyen is egy elragadtatott meccs. Június 22-én 18 órától várják a Tornyai János Múzeumba az érdeklődőket. Bernátsky Ferenc helytörténész muzeológus szerint ezzel az izgalmas taktikai és kortalan játékkal kicsit vissza lépünk az időben, a virágzó közösségi időtöltés korába.

Régi idők (gomb)focija

– A gombfoci egy olyan társasjáték, ahol te lehetsz az edző, a kapus és a játékos egyszerre. Csak magadra számíthatsz, a hibák a sajátjaid, ahogy az örömöd is, amikor gólt rúgsz, de ugyanúgy örülhetsz az ellenfél sikerének is. Türelemre, kitartásra tanít, fejleszti a jellemünket – magyarázta Kovács Róbert. Mint mondta, számára egyfajta misszió a gombfoci népszerűsítése.

– Úgy gondolom, egy jobb világot képvisel, generációknak adja vissza a régi idők önfeledt játékának örömét. A mai gyerekeknek pedig olyasmit mutathat, amit nem mindenhol találni – hangsúlyozta.

Míg a gombfoci sokaknak játék és kedvtelés, több százan aktív versenyzők, havonta akár 2-3 bajnokságot is rendeznek szerte az országban. Az NB II.-es csapatbajnoki fordulóját idén áprilisban például Szegeden rendezték.

Egy karszalaggal öt helyszínen

Radnai Kitti, a vásárhelyi közgyűjtemény könyvtárosa a szombati programokról azt hangsúlyozta: egyetlen karszalaggal az öt különböző helyszín – a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, az Emlékpont, a Németh László Városi Könyvtár és az Ortodox templom – valamennyi programja látogatható. A kulturális kísérő programokat úgy alakították, hogy az időszaki, illetve állandó kiállításaik üzenetét részletesebben megismerhessék a látogatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában