Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása

2024.05.12. 12:23

Mártély magnetikus varázsa a falakra költözött

A mártélyi holtág nagy rajongói mindazok a professzionális művészek, művésztanárok és amatőr alkotók, akik évről évre visszatérnek a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótáborba. A falu, a holtág vonzásában készült műveikből válogatókiállítás nyílt a vásárhelyi Alföldi Galériában.

Tábori Szilvia

Az alkotás és Mártély varázsa szoros egységet alkot sokak életében. Fotó: Tábori Szilvia

Megnyílt a tavalyi Mártélyi Képzőművészeti Alkotótáborban készült alkotásokból válogató, május 26-ig látogatható tárlat a vásárhelyi Alföldi Galériában. Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész rendezésében elsőként a klasszikus stílusú munkák invitálnak, egyúttal kísérnek beljebb a térben a már újító szellemiségű alkotásokhoz. Végül az utolsó teremben a díjazottak alkotásai fogadják a nézőt. Ezúttal a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város elismerését elnyert Kovács Emese, a Garai Kerámia díját kiérdemlő Lőrincz Mária Magdolna, a Fodor József-díjas Sárréti Krisztina és a Mártélyi Tábor Díjával elismert Vidovits Iván alkotásai.  

Vidovits Iván a Mártélyi Tábor díjasa. Fotó: Tábori Szilvia 

A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlaton, a szegedi REÖK-ben május 12-én zárult Távlat című kiállításon, valamint az ugyanott hamarosan nyíló Táblaképfestészeti Biennálén is egy-egy alkotásával szereplő Vidovits Iván úgy véli: a mártélyi alkotótáborban eltöltött idő jó indok arra, hogy titkokat keressenek, alkotóként megmutassák, létezik kíváncsiság, szenvedély, mámoros megmerülés a Tisza világában. Ezt a titokkeresést bízzák rá a befogadókra. Mártélyra érkezni egyfajta zarándoklat, a lelki és szellemi újjászületés lehetősége, ugyanakkor tiszteletadás a nagy mesterek, az elődök, a folyó és a festészet előtt.

– Mártély régi vonzás, szerelem számomra. Már az első találkozás a holtág, a falu világával sorsdöntő volt. Az itt készült alkotások, művészi kalandozások úgy gondolom jól illenek az általam járt festészeti úthoz, hiszen lakhelyemen, Baján ugyancsak a víz közelsége határozza meg mindennapjainkat – mondta Vidovits Iván, aki korrigáló tanárként évek óta kíséri, támogatja az alkotótábor művészeit. Hozzátette: az ott szövődő barátságok, illetve az alkotás és a táj magnetikus varázsa, ereje egy olyan egységet alkot sokuk életében, amely maradandó és örök. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában