Új előadásra készül a vásárhelyi Bessenyei Színkör

2024.01.11. 11:31

Grimm-mesét visznek színpadra

Egy Grimm-mese bábszínházi átiratát választotta legújabb előadásához a hódmezővásárhelyi Bessenyei Színkör. Aki nem elégszik meg a kacagtató humorral, az a tanulságokban is lubickolhat a februári bemutatón.

Tábori Szilvia

Nézőpont kérdése: tanulságok a páros és páratlan szeműek világában. Fotó: Tábori Szilvia

A korántsem könnyed téma ellenére a humort sem nélkülözi a vásárhelyi Bessenyei Színkör legújabb, várhatóan februárban bemutatandó előadása. Egy tanulságos, mondhatni örökérvényű, a közösségi kirekesztés, a normalitás témájával foglalkozó Grimm-mese átiratát választotta vezetőjük ezúttal. Bár a történet műfaja mese, az előadást kifejezetten 16 év felettieknek szánják. Mint azt Benkő Brigitta, az amatőr színjátszók vezetője is hangsúlyozta: a szép, kifejezetten szellemes szöveg tanulságaiból mindenki annyit vihet magával az előadás után, amennyit szeretne. A történet szerint a páratlan szemű országba születik egy páros szemű lány, akit mindenki utál szimmetrikus arca miatt.

Szemenszedett mese

Az Egyszem, kétszem, háromszem című Grimm mese átiratát Gimesi Dóra író, dramaturg, a Budapest Bábszínház irodalmi vezetője készítette el még korábban, Szemenszedett mese címmel, kifejezetten bábszínházi előadásra tervezve. Az irodalmi alapanyagot nem csupán ő kezelte szabadon, a Bessenyei Színkör tagjainak fantáziája ugyancsak szabadon szárnyal. A darab humora láthatóan a próbafolyamatot is áthatja. Mint azt elmondta: mindenképp úgy kell színpadra alkalmazni ezt a különleges történetet, hogy ne unatkozzanak a felnőtt nézők. Gazdag színészi eszköztárral egyszerűen meg kell győzni őket arról, hogy ez a mese nekik való. A színkör tagjai remélik, hogy a 16 év felettieket is kitűnően szórakoznak majd az előadáson.

 Fotó: Tábori Szilvia

A világ adja a muníciót

A páros szemű lány intrikus, háromszemű testvérét játszó Vitális Mónika  lapunknak elmondta: remek feladat belebújni a kényes, ármánykodó, utálatos lány szerepébe. 

Sajnos ez a világ könnyen adja ezeket a lehetőségeket, ha körbe tekintünk magunk körül, számtalan példát látunk az irigységre, rosszindulatú gesztusokra

 – mondta arról, hogy miből építi fel színpadi karakterét. Negatív szereplőt játszani egyébként szerinte hálás feladat, számtalan izgalmas lehetőséget rejt, ahogy például a Csipkerózsika című előző előadásuk gonosz tündérének szerepe is. A szintén páratlan szemű testvért alakító Sári Krisztina szerint szórakoztatás mellett az egymás elfogadásának üzenete a darab lényege. Mint mondta: óvónőként rengeteg mesét olvas a gyerekeknek, ami vélhetően sokat segít a szerep megformálásában.

Címkék nélküli emberség

A darabot rendező Benkő Brigitta azt hangsúlyozta: nehéz és hosszadalmas megfelelő darabot találni; de elsőre megragadta Gimesi Dóra átdolgozott szövege, amivel nagyon is mai és aktuális a Grimm-mese. A történet üzenetéről pedig úgy gondolja, talán mindenkinek segít eldönteni, érdemes-e mindenféle címkét ragasztani embertársainkra. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában