Helyi kultúra

2023.08.20. 20:30

Makó volt a fúvószene világfővárosa - Galéria

Az államalapítás ünnepéhez kötődően most három napra Makó volt a fúvószene világközpontja: nemzetközi fúvószenekari fesztivált, ss vele együtt világkonferenciát is rendeztek.

Szabó Imre

A projektzenekar emlékezetes fellépése. Fotó: Szabó Imre 

A főszervező, Csikota József, a Makói Magán Zeneiskola karnagy-igazgatója az esemény sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 30 éve, az intézmény alapítását követően rendezték meg az első találkozót, így most jubileumot ünnepeltek. Az első ilyen rendezvényre csak néhány együttes jött el – most tíz országból érkeztek zenekarok, az összesen 500 fúvóst háromszor is láthatta-hallhatta a makói közönség. 

Elsőként a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara, valamint Kiskőrös fúvószenekara muzsikált a Makovecz téri zenepavilonban. Játszott később egy projektzenekar, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a makói Magán Zeneiskola, illetve az észtországi Tartu fúvószenekarának tagjaiból szerveztek meg, a muzsikusokat pedig tíz karmester dirigálta. Szent István napján pedig az összes zenekar, mind az ötszáz zenész játszott egyszerre. 

Ami pedig a világkonferenciát illeti, az sorrendben a második volt és a Grand Hotel Gloriusban rendezték meg szombaton.

A világ minden tájáról érkeztek előadók. Tudományos előadások hangzottak el a fúvószene történetéről, arról, hogy miként és milyen repertoárral működnek az ilyen jellegű együttesek

 – mondta Csikota József.

Persze nem csak a fúvóstalálkozó aratott nagy sikert az ünnepi forgatagban. Napközben szórakoztató programok várták a főtéren a kicsiket és a nagyokat, esténként pedig olyan sztárok töltötték meg zsúfolásig a teret, mint Szentpéteri Csilla, a Blackbirds, a Székely Népi Együttes, Caramel, illetve Nagy Feró és a Beatrice. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában