Hódmezővásárhely

2023.05.12. 18:19

Energiát ad közönségének a vásárhelyi Clique együttes

Tavaly a mártélyi Piramis koncert után játszott a hódmezővásárhelyi Clique együttes, május 13-án, szombaton 19 órától viszont a vásárhelyi főtéren koncerteznek. A banda egészen rendhagyóan két billentyűssel erősít.

T. Sz.

Fotó: Clique együttes

Sokan sokféleképpen magyarázzák, hogy a helyi bandáknak néhol miért nehezebb megtalálni a közönséget élőzenés koncertekhez. Különösen kistérségi színtéren. A közösségek újjá szervezését csaknem küldetéseként megfogalmazó egyik vásárhelyi együttes szerint ott van ebben a kényszerű bezártság utáni - még mindig kitartó - furcsa apátia, a generációváltás, vagy az, hogy megváltoztak a szórakozási szokások.

Szögletes hétköznapok

A hatfős Clique zenekar hétköznapjainak viszont kétségtelenül a zene ad lendületet. És bár kitűnően érzik magukat egymás társaságában a heti rendszeres próbákon, mégiscsak igénylik a koncertek izgalmát. Ahogy Imi és Csilla, a banda dobosa és énekese megfogalmazza: mindannyian dolgoznak, hajtják a feladatokat, ám a szögletes hétköznapok feszültségét mindannyiuknál a zene oldja. Szeretnék, ha a koncertjeiken az emberek elengednék a stresszt, a mindennapok körforgását. Ők annyit ígérhetnek, ebben maradéktalanul partnerek lesznek. 

Fotó: Clique együttes

Igény a figyelemre

A repertoárjuk meghatározó darabjai majdnem 30-40 éves pop-rock klasszikus hard rock dalok. Úgy látják, minden korosztály élvezettel merül el a nosztalgiában, megidézve hajdanvolt energiákat. Tapasztalatuk szerint a színpad elé tévedők jellemzően ott ragadnak a koncerten, ami csak tovább biztatja őket. Szerintük öncélú szereplés lenne, ha nem kétirányú utcaként tekintenének a zenélésre. A fellépések ajándéka az, amikor körkörösen áramlik az energia az együttes és aktuális közönsége között. Az már a többiek teszik hozzá, hogy ennek egyik lényeges mozgatója az énekesnő, hiszen az ő karaktere, kisugárzása alapvetően határozza meg a banda arculatát, de még a zenéjét is. Csilla szerint érezhető az emberek igénye a figyelemre, a kapcsolódásra, amire a zene kitűnő lehetőség. A vajdasági származású énekesnő fellépéskor gyakran édesapjára vagy gyermekeire gondol, ők megtöltik a lelkét, az energiát pedig továbbadja a közönségnek.

A hitelesség minimuma

Gera Imi szerint ahhoz mindig volt érzéke, hogy jó zenészeket gyűjtsön maga köré. Így indult a Clique is 2020 őszén. Két órás repertoárjukat folyamatosan bővítik, néhány hete éppen egy Bagossy Brothers Company számot próbálnak. Egyöntetűen állítják, hogy csakis a mindannyiuknak elfogadható számmal lépnek fel, a hitelességük minimuma ez, mert a hallgatóságnak egyből feltűnik az ellenkezője. A zenész hiányérzete a közönség hiányérzete - mondják. Majd Imi a Néma revolverek városa című Rejtő Jenő regényt emlegeti példaként, arra, hogy a zenészek a közönségből kapják, nyerik az erőt, az energiát, hogy azt visszasugározzák hangok, dallamok formájában. Így egyesül a koncert erejéig a muzsikus és közönsége. Remélik ez így lesz újra és újra.

Az együttes tagjai: Botka Csilla - ének, vokál; Fodor Tibor - billentyűsök, ének, vokál; Rébék Ádám - billentyűsök, ének, vokál; Szenti Ferenc 'FEFE' - gitár, vokál; Varga Szabolcs 'SZASZA' - basszusgitár és Gera Imre - dob

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában