Eszik Alajos és Barna Gábor is elnyerte az MMA tagozati díját

2021.10.19. 11:31

Megyei kötődésű művészt és néprajzkutatót méltattak

Munkatársunktól

Barna Gábor

Megtartotta hagyományos díjátadó ünnepségét a Magyar Művészeti Akadémia, amelynek törekvése, hogy a magyar szellemi élet minél több jeles művészét, a művészetelmélet, a -szervezés és az -igazgatás területén tevékenykedő szakemberét támogassa. Ezen célkitűzése elérésének eszköze, hogy a köztestület elismeri és díjazza a kiemelkedő alkotótevékenységet, valamint a művészi és a művészeteket támogató területeken elért teljesítményt. Az MMA 9 tagozata évente 2-5 személy részére ítéli oda a tagozati díjakat. Idén két megyei kötődésű díjazottat méltattak.

Eszik Alajos festő, grafikus, illusztrátor a szegedi Radnóti Gimnáziumban érettségizett, majd az egykori Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán diplomázott. 1981-től rendszeres résztvevője a Makói Művésztelepnek. Több évtizedes, unikális rajzi virtuozitásáért, bravúros vonalvezetésű és emblematikus tömörségű grafikai munkásságáért, „lélek-illusztrációiért”, valamint példamutató oktatói tevékenységéért ítélték oda a művésznek az MMA Képzőművészeti Tagozata díját.

Barna Gábor

Barna Gábort, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének kutatócsoport vezetőjét az MMA Népművészeti Tagozatának Erdélyi Zsuzsanna-díjával tüntették ki. – Barna Gábor a hazai vallási-néprajzi kutatások iskolateremtő tanáregyénisége. A magyar nép lelkiségi életének, a népi szakralitásnak, a népi szakralitás egyéni és közösségi formáinak avatott kutatója. Szülőföldhöz, hazához és közösséghez mindenkor hű tudományos szakember, generációk közötti erős kapcsot építő tanárember – áll méltatásában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában