Kitüntetés

2021.08.14. 19:18

Tornai Helga kapta a Juhász Gyula Művészeti Díjat

Munkatársunktól

Fotó: Kuklis István

Tornai Helga írónő kapta az első alkalommal idén kiosztott, a Magyar Kultúra Emlékívek Kiadó által alapított Juhász Gyula Művészeti Díjat. A szegedi származású irodalmár szombaton vehette át az elismerést a kiadó Hajnóczy utcai szerkesztőségében. A díjat évente ítéli majd oda a bíráló bizottság egy Kárpát-medencei magyar művésznek, és mint említettük elsőként Tornai Helga kapta meg.

Tornai Helga Szegeden született és kezdte írói pályáját, két nyomtatott és egy digitális kötetben megjelent regény az eddigi termése.

Évtizedek óta Olaszországban él helybeli férjével és két gyermekével, akiket a magyar nyelvre is megtanított. Magyarsága megőrzésében az írás is segíti, műveiben ápolja szegediségét, valamint könyvei tanúsítják a magyar nyelv identitást megőrző erejét egy más nyelvű közegben. A kiadó által fölkért bizottság tagjai, Kollár Ferenc főszerkesztő, Orgovány Erika képzőművész, Zsoldos Sándor irodalomtörténész, Tóth Sándor Attila irodalomtörténész és Gárdián Gábor gordonkaművész egyhangúlag hozták meg döntésüket.

– Meglepett, teljesen váratlanul ért az elismerés, őszintén mondom, nem számítottam rá. Nagyon örülök, nagy megtiszteltetés számomra – árulta el lapunknak boldogan a kitüntetett írónő. Azzal folytatta: szereti Juhász Gyula költészetét, több kötetet, más-más kiadásban őriz otthonában, és közös bennük a szegedi kötődés. Meg kell még említeni, hogy a szerkesztőség 20 éve működik, és a díjátadást követően állófogadáson ezt is megünnepelték a résztvevők.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában