Helyi kultúra

2024.09.06. 09:00

Vasárnap Szobori búcsú lesz Ópusztaszeren

Ünnepi szentmise, népzene, lovaskocsikázás, fogathajtók ügyességi versenye, honfoglalás kori lovasbemutató, kézműves foglalkozások és utcaszínház színesítik vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Szobori búcsút.

Imre Péter Géza

Vidám zene a lovaskocsin. Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik legfontosabb ünnepét, a Szobori búcsút vasárnap 10.30-tól rendezik meg. Egész nap változatos program, ünnepi szentmise, népzene, lovaskocsikázás, fogathajtók ügyességi versenye, honfoglalás kori lovasbemutató, kézműves foglalkozások és utcaszínház várja, várják a látogatókat.

A 11 órakor kezdődő szentmisén adják át az emlékpark saját alapítású kitüntetését, a Szer Üzenete díjat. A monostori ásatások során az emlékpark területén fellelt íjas ezüst pecsétgyűrű másolatát olyan keresztény embereknek szánják és ítélik oda, akik képesek közösséget teremteni és példamutató életükkel segítenek Ópusztaszer üzenetét – hit, megmaradás, hűség, hazaszeretet – minél több emberhez eljuttatni.

Először 1897. augusztus 8-án tartottak a mostanihoz hasonló ünnepet az emlékpark jelenlegi területen. Több ízben, több éven át szünetelt, 1930-tól kezdték újra megrendezni és 1946-ban volt utoljára a régi helyszínen, az emlékműnél. A hagyományt 2007-ben az akkori igazgató, Horváth Gábor élesztette újjá, ő alapította a Szer Üzenete díjat is 

– mondta el Kertész Péter, az ÓNTE ügyvezető igazgatója.

A program 10.30-kor kezdődik a kocsik, fogatok bevonulásával, majd következik a már említett szentmise a Harmónia Egyesület kórusának közreműködésével, a szertartást Serfőző Levente oktatási püspöki helynök celebrálja a Szer monostoránál.

Utána jön 13 órától a lovasbemutató a lovaspályán, 14 órától a lovaskocsis ügyességi verseny a Nagyréten, míg 15 órától Boka Gábor utcaszínháza várja az érdeklődőket a csongrádi halászháznál. Egész nap lesz búcsújárás lovaskocsikkal, íjászat, interaktív beöltözés és játszóház az iparos műhelyek mellett, kézműves foglalkozás a makói parasztháznál és a szegedi alsóvárosi portánál, kemencés sütés a vásárhelyi tanyai olvasókörnél, Mester László zenekarával pedig népzenét játszik a skanzenben. A Látogatóközpont és a Rotunda kiállításai is megtekinthetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában