Szegedi hírek

2024.09.09. 17:30

Tízezreket vonzottak a szegedi bábszínház előadásai – Galéria

Az évad újdonsága a társulat saját, felnőtteknek szóló előadása lesz a szegedi Kövér Béla Bábszínházban, ahol hétfőn tartották az évadnyitó társulati ülést. Kiss Ágnes igazgató elmondta, az előző évadban több mint ötvenezer néző volt kíváncsi előadásaikra.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Schneider Jankó művészeti vezető úgy fogalmazott, megnőtt a rálátás a szegedi Kövér Béla Bábszínházra. Kettős utalása vonatkozott egyrészt a nyáron felújított nézőtér lépcsőzetes kialakítására, amelynek immár legutolsó sorából is teljes értékű látványélményben lehet része a nézőknek. Másrészt pedig arra, hogy mind városi, mind szakmai körökben egyre nagyobb figyelmet vív ki a társulat produkcióival és tömegeket megmozgató fesztiváljaival. 

Kövér Béla Bábszínház
Játékkal indult az évadnyitó, a társulat vendégei a színházterembe lépés előtt kijárhatták a matróziskolát. Az előző igazgató, Kövér László is kipróbálta magát árvízi mentésben. Fotó: Karnok Csaba

Kiss Ágnes a tavalyi évad összegzése során elmondta, hogy a bábszínház 305 előadása összesen több mint 54 ezer nézőt vonzott. A Lázár Ervin Program keretében csaknem hatezer fiatalt sikerült bábszínházi élményhez juttatniuk, a nyár végi SZINkópé Fesztivál programjaiba pedig több mint 14 ezren kapcsolódtak be. 

Az új bemutatókról Schneider Jankó számolt be. Október 6-án Marta Gusniowska Ha lúd, legyen kövér! című meséje lesz az első premier, amely a lengyel fiatalok körében óriási népszerűségnek örvend. November 12-én mutatja be a Gulliver utazásai című egyszemélyes bábelőadást Danny Bain, akinek neve a bábszínház és a SZINkópé Fesztivál közönségének már ismerősen csenghet. A produkcióban furcsaságokban bővelkedő hangszerparkjának széles tárházát vonultatja fel. December 20-án lesz az évad újdonságának premierje. A Hány éves a kapitány? felnőtteknek szóló bábelőadás-sorozatban először mutat majd be saját produkciót a társulat A patkányfogó projekt címmel. Az évad második felében a Történetek a kutyusról meg a cicusról című mesét viszik színre, majd a legkisebbeket, a 0-3 éves korosztályt várja a múlt héten a békéscsabai Bábos Drámaíró Fesztiválon a Legjobb színésznő díjával kitüntetett Spergel Anna bábszínész. Az évad utolsó bemutatója pedig a Bolyongó című produkció lesz. A városi környezetvédelmere fókuszáló előadást a Mondolo Egyesülettel közösen valósít majd meg a társulat, és a tervek szerint a bábszínház falain kívül is játsszák majd. 

Az idei évad is játszótér-takarítással kezdődött, a társulat tagjai hétfőn reggel a Stefánia játszóterének megtisztításával indították a napot. Majd a bábszínház épületében játékra hívták meghívott vendégeiket, önkormányzati és sajtós dolgozókat. Az előző napon rendezett, nagy névadó ünnepség matróziskoláját járhatták ki a résztvevők, majd a színházteremben helyet foglalva, a társulat tagjaival közösen szavazhatták meg a nézőtér utolsó sorának nevét. Vasárnap az ünnepségen résztvevő gyerekek és szüleik a megelőző 12 sor elnevezéséről már döntöttek, a padsorok sorrendben az Ebihal, a Ponty, a Tiszavirág, a Vízipók, a Békalencse, a Gólyahír, a Kárókatona, a Pettyes vízicsibe, a Fűzfa, a Tölgy, a Bölömbika és a Barázdabillegető nevet kapták. Az utolsó, 13. sort illetően pedig stílusosan 13 szavazattal a Messzilátó elnevezés győzött a közönségszavazáson. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában