A családi- és falunapra rekordszámú látogató érkezett

2024.09.01. 15:05

Eperjes olimpiája: Repült a gumicsizma, talicskában tolták az asszonyt – GALÉRIA

Soha nem voltak még annyian Eperjesen, a falunapon, mint augusztus 31-én. A jó hangulatú programra a környék településeiről is érkeztek. Megsütöttek egy 4 mázsás ökröt, volt főzőverseny, horgászat. Eperjes falusi olimpiát is rendezett, méghozzá rekord számú nevezővel.

Kovács Erika

A falusi olimpia egyre kedveltebb. Idén rekord számú csapat nevezett. Fotó: Kovács Erika

Eperjes a vármegyehatár mentén fekszik, így nem csoda, ha Csongrád-Csanádból és Békésből egyaránt érkeztek vendégek. Alig lehetett parkolót találni, mindenütt autók álltak a Király tó és a Mocsár lokál környékén. Rengeteg embert vonzott az eperjesiek családi napja.

A koncert miatt költözött az eperjesi program

Mi is meglepődtünk. Bár minden évben sokan vagyunk, most különösen nagy a létszám, ami hatalmas öröm és megtiszteltetés 

– mondta Kabai Mátyás, Eperjes polgármestere. A település első embere elárulta, most az esti koncert miatt került augusztus 20-áról augusztus 31-ére a családi- és falunap dátuma.

A Kárpátia együttesnek nem volt szabad időpontja augusztus 20-ára. Kicsit féltünk attól, hogy augusztus 31-én, az iskolakezdés előtt és nagyon a hó végén eljönnek-e az emberek, de úgy látszik, ez egy nyárbúcsúztató buli is lett. Szerintem megfontoljuk, hogy augusztus 20-a helyett, amikor szinte minden településen vannak programok, mi inkább a hónap végén tartjuk meg a családi napunkat 

– mondta a polgármester.

Az olimpián szalmabálát is görgettek

Horgász- és főzőversennyel kezdődött a családi nap. A gyerekeknek traktoros túrát szerveztek a faluban.

A VII. Falusi Olimpiára minden eddiginél több csapat nevezett, a környék településeiről jöttek versenyzők. Az olimpiai hagyományait megtartották, volt asszonycipelés talicskával, szalmabála gurigatás. Hamupipőke nyomdokaiba lépve kukoricát és babot válogattak. Volt tojáskeresés, lengőtekézés, kukoricafosztás, krumpligörgetés lekvárfőző kanállal és még számos más feladat is várt a játékosokra.

A díszpolgári címeket is a családi napon adták át. Eperjes díszpolgára Kollár János lett, aki korábban két cikluson át vezette a települést. A tevékenysége idején sokat fejlődött a falu. Posztumusz címet is odaítéltek, Szeder Andrásnak, aki nagyon sokat tett a közösségért, tavaly hunyt el. Gyenge Antal pedagógust, írót, helytörténeti kutatót pedig Településért érdeméremmel tüntette ki a képviselő-testület.

Több mint 1 napig sütötték az ökröt

Ökörsütés is volt Eperjesen, méghozzá egészben. A település történetében ilyen esemény még nem volt. A 4 mázsás ökröt egy szegvári baráti társaság ajánlotta fel. Dér Imre és Kapás Tamás közreműködött a különleges eseményen.

A társaság 2011-ben húzott először egy ökröt egészben a nyársra. Az volt az első sütésük. A Dunántúlon és Erdélyben is sütöttek már ökröt. Örömmel jöttek Eperjesre. A marhát 1 hétig pácolták. Már pénteken este egy kis ceremónia keretében meggyújtották a tüzet, amire a polgármester, Kabai Mátyás adott engedélyt. Meg kellett várni, hogy a máglya leégjen, utána tolták fölé az alufóliába csomagolt, nyársra húzott ökröt, ami másnap délutánra készült el. Mintegy 500 adag hús lett belőle.

A jó hangulatú családi és falunap fergeteges koncerttel zárult, a Kárpátia lépett színpadra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában