Helyi kultúra

2024.09.02. 20:00

Dínók a Hagymaházban

Szabó Imre

A makói Hagymaházban ezen a héten látható a gyomaendrődi magángyűjtő, Fekécs Zsolt mini dinoszauruszmakett-kiállítása. 3 éves korában, egy amerikai kalandfilm hatására lett a kihalt óriáshüllők rajongója. Az elmúlt évtizedek során öccsével együtt több mint 300 darabos gyűjteményt hozott össze a témában – egy részüket vásárolta, például Kínából vagy Japánból, de jó néhány olyan is akad köztük, amit ő készített 3D-nyomtatással, esetleg szó szerint saját kezűleg, szobrászkodva. 

Fekécs Zsolt magángyűjtő egyik dinoszauruszával.
Fekécs Zsolt magángyűjtő egyik dinoszauruszával. Fotó: Szabó Imre

A kollekcióból Makóra mintegy 200 darabot hozott el, azokat, amelyekre a leginkább büszke. Igyekszik azokat is bemutatni, amelyek kevésbé ismertek, mondjuk a Jurassic Park című sikerfilmben sem szerepeltek. Azt mondja, folyamatosan keresi a kiállítás megrendezésére alkalmas helyeket, amelyek nincsenek messzebb Gyomaendrődtől másfél órányi autóútnál. Az érdeklődőknek szívesen tart tárlatvezetést. A kiállítást, illetve az ott megtekinthető ismeretterjesztő kisfilmet ingyen lehet megnézni, ám aki szeretné támogatni a további gyűjtőmunkát, adománydobozt is talál.

Zsolt egyébként nem lett őslénykutató, nyomdaipari technikusként dolgozik. Az 5 éves fiát meg már inkább a vonatok érdeklik, nem az őshüllők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában