Helyi kultúra

2024.09.06. 20:03

Dévai árvákkal együtt alkotott Boros Fanny

Boros Fanny és táboros tanítványai alkotásaiból nyílt kiállítás a Kiss Kunszt Galériában. A fotóművész egy 1800-as évekbeli fotográfiai eljárást ismertetett meg dévai és szegedi gyerekekkel.

Koós Kata

Boros Fanny úgy fogalmazott, hogy a gyerekeknek művészetet ajánlani felelősség és kötelesség. Fotó: Török János

Kétszáz éves, már-már elfeledett fotográfiai eljárást elevenített fel táboros tanítványaival Boros Fanny fotóművész, akinek pénteken nyílt meg bemutatkozó kiállítása „Nem volt virága. Virág volt.” címmel a szegedi Kiss Kunszt Galériában. A tárlaton a gyerekek alkotásai kapják a főszerepet, de a fotóművész saját művei is megtekinthetők.

Fotó: Török János

Ez a kiállítás nem szólhat másról, mint a gyermekről, mert a gyermek maga az áldás, a kegyelem és a remény maga. Azt gondolom, hogy neki művészetet ajánlani felelősség és kötelesség, hiszen a művészet relevanciája nem más, mint egyetemes kérdésfelvetés a világot és az emberiséget érintő kihívásokra. A gyermek az közülünk, aki közvetíti és képviseli azt a fajta tiszta és holtsúlyoktól mentes létállapotot, amelyben gyarapodhatunk, fejlődhetünk és revideálhatjuk önmagunkat. A gyermek maga a potenciál, az újító és a korszakalkotó 

– fogalmazott a megnyitón Boros Fanny, majd a kiállított képek keletkezésének körülményeit is megosztotta a résztvevőkkel. 

Elmondta, hogy zeneművész édesapja, Boros József 16 évvel ezelőtt látogatott el először a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott árva gyerekekhez muzsikálni, kezdeményezése azóta egy rendszeres, összművészeti táborrá alakult. Lánya, Fanny tavaly csatlakozott fotóművészként. A gyerekekkel a cianotípia vagy kéknyomat technikáját ismertette meg, amely a fotográfia és a festészet ötvözete. Egy kézműves eljárás, amely során ecsettel viszi fel az alkotó a hordozó felületre a fényérzékeny vegyületet.   

Boros Fanny a dévai tábor után Szegeden is rendezett egy alkotóhetet, az ott résztvevő gyerekek alkotásai is megtekinthetők a kiállításon, amelyet Fabulya Andrea pedagógus-versmondó nyitott meg. 

A tárlat október 4-ig megtekinthető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában