Helyi kultúra

2024.08.04. 12:00

Újabb lovagrend tagja lett Dékány Levente

Újabb lovagrend tagja lett a balástyai séf, Dékány Levente. Két éve, 2022-ben a Szabadtűzi Lovagrendhez csatlakozhatott, most az azóta elhunyt ismert séf, Benke László alapította Első Magyar Fehérasztal Lovagrend fogadta soraiba.

Imre Péter

Dékány Levente már két magyar gasztronómiai lovagrendnek a tagja. Fotó: Imre Péter

Felejthetetlen élmény marad, amikor a napokban egy lajosmizsei tanyán a Laci bácsi, vagyis Benke László séf alapította Első Magyar Fehérasztal Lovagrend felvett tagjai közé és lovaggá ütöttek. 10 éves szakmai múltamat, elért eredményeimet vették figyelembe – mondta a balástyai séf, a 33. születésnapját augusztus 10-én ünneplő Dékány Levente, akit 2022-ben a Szabadtűzi Lovagrend fogadott soraiba. Hétvégente saját vállalkozásában dolgozik 

– eljár házakhoz, különböző eseményekre sütni-főzni –, a hétköznapokon, március 1-től a szegedi Ambrózia Étterem konyhafőnöke.

Fotó: Imre Péter

Az alapítók szándéka szerint a 2005-ben életre hívott Első Magyar Fehérasztal Lovagrend óvja az egyetemes és a magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, a vendéglátásban és a gasztronómiában alkalmazott tudományos, technikai és technológiai módszerek továbbfejlesztését támogatja, és elősegíti azok alkalmazását a mindennapokban. Eddig 109 Magyarországból, Szerbiából és Romániából verbuválódott tagja volt a lovagrendnek, legutóbb, július 22-én nyolcat avattak, rendszeresen tartanak rendezvényeket, közte családi napokat. Levente a lovagrendet képviselve is zsűrizhet majd gasztronómiai versenyeken, „a szemünkkel eszünk először, csak utána kóstolunk” – mondta ezzel kapcsolatban.

Fotó: Imre Péter

Utálom a főtt kaját!

 – jelentette ki egy kérdésre válaszolva. 

A munkám során telítődöm, minden fogást megkóstolok, vagyis inkább szendvicset, bundás kenyeret, bármilyen hideg ételt fogyasztok, a tükörtojás és a rántotta még jöhet

 – tette hozzá. A főztjét viszont kedvelik, szeret marha-, birka- és pacalpörköltöt készíteni, de a babgulyás, a gulyásleves és a paprikás krumpli is szerepel a „menüben”, utóbbit Felgyőn galuskával, nyúljával és angol szalonnával kérték. A magyaros ételeket, a házias fűszerezést preferálja.

Fotó: Imre Péter

Kislányával, a 7 éves Zoéval érkezett a beszélgetésre, aki elárulta, szereti a bolognait, a pacalt, a sajtos-tejfölös tésztát – ahogy apa készíti. De kóstolt már garnélarákot is, és ízlett neki. 

Szeptember 3-án kezdődik a megyei kereskedelmi és iparkamara által meghirdetett mesterképzés, jelentkeztem rá, szeretném letenni a mestervizsgát, szerintem nagyon nehéz lesz

 – közölte terveiről Dékány Levente, aki megemlítette: szülein kívül sokat köszönhet Vass Jenőnek, a szegedi Vármegye Étterem séfjének.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!