Helyi kultúra

2024.08.06. 17:48

Otthon érzi magát Sonkodi Rita Makón

Augusztus 15-éig tart idén a 17. Natura Marosmenti Művésztelep Makón. Az alkotótábort kísérőrendezvények is színesítik – az első ezek közül a szegedi festőművész, Sonkodi Rita Itthon – otthon című kiállításának megnyitója volt a levéltárban.

Szabó Imre

– Egész gyerekkorom hétvégéit, nyarait Makón, a nagyszülői házban, a Maros-parton töltöttem. Amikor ide jövök, felragyog a nap és mosolyog a lelkem – mondta kiállításának megnyitója előtt a szegedi festőművész, Sonkodi Rita. Ennek címe, az Itthon – otthon szójátékával ugyanis erre utal. Mint elárulta, természetesen szereti szülővárosát, Szegedet, de szerinte Makónak különös varázsa van, és időnként elgondolkozik azon, hogy jó lenne ide költöznie.

Itthon - otthon címmel látható a makói levéltárban Sonkodi Rita elgondolkoztató kiállítása.
Itthon - otthon címmel látható a makói levéltárban Sonkodi Rita elgondolkoztató kiállítása. Fotó: Szabó Imre

Otthon van a művésztelepen is

A tárlat egyébként egy bensőséges hangulatú beszélgetéssel nyílt meg, az alkotóval Képíró Ágnes művészettörténész váltott szót. A rendezvény az idei Natura Marosmenti Művésztelep nyitánya is volt egyben. Mint megírtuk, ez augusztus 15-éig tart határon túli és anyaországi magyar alkotók részvételével; Sonkodi Rita az utóbbiak egyike. A tábor munkájába már nem először Karsai Ildikó makói grafikusművész, telepvezető invitálására kapcsolódik be.

Sonkodi Rita.
Sonkodi Rita. Fotó: Szabó Imre

Az édesanya elvesztésének fájdalma

Harminc éve végzett az egyetemen, és azóta minden kiállításán ott volt az édesanyja – két éve azonban elveszítette őt. Úgy érezte, ezzel le kellett zárnia egy alkotói korszakot. Ebben az időszakban többnyire oltár- és vászonképeket készített, de lavírozott tusrajzokat is. Ezek közül Makóra azok egy részét hozta el, amelyeket a szegedi Hospice Alapítvány felkérésére, egy nemzetközi konferenciához rajzolt, mintegy harminc darabot. Mint mondta, nagyon kevés képzőművész foglalkozik az elmúlással, az öregkorral, valamint az ezekhez kapcsolódó érzelmek bemutatásával. Képeiben egyúttal az édesanyja elvesztése miatti fájdalmát is kifejezte.

A tárlat szeptember 30-áig tekinthető meg a makói levéltárban. A művésztelep idei munkáját összefoglaló kiállítást pedig majd szeptemberben rendezik meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában