Helyi kultúra

2024.08.16. 19:55

Muzsikusok makói emlékpadja – Galéria

Emlékpadot avattak két makói muzsikus, Bozsogi Attila és idősebb Sztojkó Mihály tiszteletére pénteken este Makón.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Egyek voltak a zenében, a muzsika szeretetében, mindketten hittek a tehetségben, a zenei tudásban és a muzsika erejében – mondta Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató annak a padnak az avatásán pénteken, amit Fátyol Mihály cigányprímás főtéri szobrával szemben helyeztek el Makón. A padon lévő réztáblácska két kiváló helybeli zenész, idősebb Sztojkó Mihály és Bozsogi Attila emlékét őrzi. A megemlékezés ötletgazdája idősebb Sztojkó Mihály hasonló nevű fia - nem csak városszerte ismert muzsikus, zeneszerző - volt.

Azért épp a prímás szobrához került a pad, mert egyrészt mindketten zenéltek vele együtt, másrészt mert a szobor felállítását egyikük, a nemrég elhunyt Bozsogi Attila tekintette szívügyének. Mint elhangzott, bár különböző háttérrel és indíttatásból lettek művészek, különc, nem mindennapi életükkel legendákká váltak, mondhatni, hogy hétköznapi hősök voltak a városban. Egy letűnt kor utolsó mohikánjai, akik megannyi nótát, dalt ismertek, muzsikáltak, és akiknek egész életét a zene, a muzsikálás határozta meg és töltötte be.

Szikszai Zsuzsannától azt is megtudtuk, hogy a Korona kulturális szalonjában megnyílt egy bensőséges hangulatú kamarakiállítás a két muzsikusról. A Forgó Géza történész vezetésével összeállított anyag egyrészt Bozsogi Attila múzeumnak adományozott hagyatékának tárgyaiból áll, másrészt olyan fotókból, dokumentumokból, relikviákból, amelyek Sztojkó Mihály édesapja után maradtak. Látható többek között az a zongora, amin Bozsogi Attila otthon szívesen muzsikált, de az a fotó is, amely megörökítette az Erdei Ferenc temetésén játszó prímásokat.

A kiállítás a Hagymafesztiválig látogatható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában