Helyi kultúra

2024.08.13. 20:00

Művésztelep gyarapítja Makó kincseit

A napokban ér véget az idei Natura Marosmenti Művésztelep, mely két héten át lát vendégül összesen 16 hazai és határon túli magyar képzőművészt. A meghívottak többnyire az Erzsébet házban alkotnak, de van köztük olyan is, aki inkább a szabad ég alatt fest. Elhangzott: a város szándéka az, hogy a makói művésztelep alkotásainak egyszer legyen egy méltó, önálló kiállítóhelye.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Szeretem az Alföldet: korábban egy ideig Szegeden éltem és a gyulai alkotótábornak is rendszeres résztvevője voltam. Makó számomra azért különösen kedves, mert itt még megvan a hagyományos életforma árnyéka – mondta Bodor Zoltán nagymarosi festőművész, az idei Natura Marosmenti Művésztelep egyik résztvevője. Míg művésztársainak többsége az Erzsébet-házban alkot, ő inkább odakint, a szabad ég alatt ragad ecsetet. Méghozzá a Szent István téren, amelynek színe, fényei 15 éve adnak számára ihletet.

A makói művésztelep egyik visszajáró vendége Bodor Zoltán.
A makói művésztelep egyik visszajáró vendége Bodor Zoltán. Fotó: Szabó Imre

Művésztelep múlttal és jövővel

A műhely, mint korábban megírtuk, a város patinás alkotótelepeinek hagyományát folytatja, amelyek közül talán Rudnay Gyuláé a legfontosabb. Ő az 1920-as években látogatott el Makóra fiatal képzőművész tanítványaival, és a jóvoltukból festmények, grafikák születtek az ihletet adó Maros-parti tájról, a városról. Az elmúlt évtizedekben pedig két művésztelep, egy grafikai és egy határon túli alkotókat fogadó képzőművészeti működött Makón. A ezek hagyományait ötvözve, de modern szellemiségű alkotóműhelyként szerveződött meg 2007-ben.

A Natura Marosmenti Művésztelep csapatát kedden meglátogatta Farkas Éva Erzsébet polgármester.
A Natura Marosmenti Művésztelep csapatát kedden meglátogatta Farkas Éva Erzsébet polgármester. Fotó: Szabó Imre

A szeretet felértékelődik

Karsai Ildikó grafikusművésztől, a 17. évébe lépett tábor vezetőjétől megtudtuk, ezúttal 16 anyaországi és határon túli magyar képzőművész élvezheti a város vendégszeretetét. Külön öröm számukra, hogy míg tavaly csak egy hetet tölthettek együtt, most kettőt. Amint azt szokás, az alkotótelepnek most is van ihletet adó motívuma: a Kosztolányi által összegyűjtött 10 legszebb magyar szó (láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír). Ezzel kapcsolatban elmondta: azokat a rejtett értékeket, szépségeket szeretnék megörökíteni a vizualitás nyelvén, amelyek fontosak.

Olyan időket élünk, amikor a szeretet, az egymáshoz való kötődés felértékelődik – tette hozzá.

A tábor munkájából ízelítőt adó zárókiállítás szeptemberben lesz.

 Önálló kiállítóhelyet is szeretne a város

A város az alkotótábort éves szinten mindegy másfélmillió forinttal támogatja. Ebben nemcsak a művészek elszállásolása, vendégül látása van benne, de például a különböző kiadványok megjelentetése is. A telepre tegnap ellátogatott Farkas Éva Erzsébet makói polgármester, az Erzsébet házat működtető Angyalsóhaj alapítvány fővédnöke is. A résztvevőkkel beszélgetve elmondta, szeretné, ha egyszer a Makón a különböző művésztelepeken született, már most is igen gazdag anyagot jelentő alkotásoknak lenne a városban egy méltó kiállítóhelye – akár időnként váltakozó alkalmi tárlatokkal. Úgy fogalmazott, mindezt raktárban tárolni bűn. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában