Helyi kultúra

2024.08.08. 13:16

Fúvósok százai jönnek Makóra

Hét ország muzsikusai és karmesterei találkoznak hamarosan Makón, a sorrendben 31. nemzetközi fúvószenekari találkozón. A rendezvénynek augusztus 18a- és 20-a között, az államalapítást köszöntő városi programsorozat részeként ad otthont a Maros-parti város – fúvósok százai érkeznek.

Szabó Imre

A mostani fúvóstalálkozóknak komoly hagyománya van Makón. Farkas Éva Erzsébet polgármester az idei augusztus 20-iki programokat beharangozó sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a városi ünnepségsorozatnak mindig is ez rendezvény volt a legkiemelkedőbb eleme, akár nemzetközi, akár európai vagy világtalálkozóként – utóbbit egyébként ötévente tartanak, legutóbb tavaly volt – szervezték meg az adott évben.

A nyári időszakban ez a legnagyobb kulturális esemény

 – jellemezte a fúvósok találkozóját. 

Sajtótájékoztató a makói augusztus 20-i programokról, a fúvósok találkozójáról
A fúvósok találkozóját is beharangozták az augusztus 20-áról tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Szabó Imre

Fúvósok szerte Európából

A főszervező, Csikota József, a Makói Magán Zeneiskola karnagy-igazgatója az esemény sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az intézmény 31 évvel ezelőtti alapítását követően rendezték meg az elsőt. Erre még csak néhány együttes jött el – most, az európai találkozóra hét országból érkeztek zenekarok és karmesterek. A hazaiak mellett észt, görög, horvát, lengyel, lett és romániai zenekarok, illetve karmesterek érkezésére számítanak.

Most először egyébként karmester-parádé és verseny is színesíti a programot

 – hangsúlyozta.

Nemzetközi gálaműsor

A résztvevő együttesek a rendezvény három napja alatt több helyszínen muzsikálnak a városban. Először, augusztus 18-án a Makovecz téri Zenepavilonban a horvátországi Split, illetve a görögországi Thesszaloniki együttese szórakoztatja a közönséget, másnap pedig a házigazda Makói Magán Zeneiskola fúvószenekara játszik majd ugyanitt úgy, hogy hat ország karmesterei dirigálják. Emellett a romániai Kárásztelek együttese nemzetközi minősítő koncertet ad. A találkozó zárásaként szervezik meg a gálaműsorukat, amelyen három, a makói, a horvátországi és a romániai zenekar játszik egyszerre, összesen 150 muzsikussal. Ekkor lesz a karmesterparádé is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában