Helyi kultúra

2024.08.30. 09:45

Csorba Ferenc, a pusztaszeriek szántó bajnoka - GALÉRIA

A pusztaszeri Csorba Ferenc a lófogatos szántás nagy alakja, eddigi 33 versenyén 22 első – ebből 5 országos bajnokságon –, 5-5 második és harmadik és 1 negyedik helyet szerzett. A lovakat mindig jobban szerette a gépeknél. Pusztaszeri otthonában beszélgettünk a 70 éves bajnokkal, akinek serlegeit legutóbb a traktoros találkozón, a sekrestyében rendezett kiállításon láthatták az érdeklődők.

Imre Péter Géza

Csorba Ferenc két versenytársával, magyar félvér lovával, Tündérrel (balról) és Vezérrel. Fotó: Imre Péter

– Három öregasszony sem jósolja meg, milyen lesz ez a furcsa, egyre melegebb idő. Idén szénabálákat is vennem kellett, mert nem termett meg az eleség a földön – mondta portájuk felé sétálva a pusztaszeriek szántóbajnoka, Csorba Ferenc, aki június 6-án ünnepelte 70. születésnapját. Testvérétől fából készült malmot kapott ajándékba, tanyájuk ugyanis a szélmalom mellett feküdt, és azt mindig láthatta, és „lásd most is” – mondta neki. Míg a házhoz értünk, ahol párja, Erzsébet kávéval várt, az is kiderült, hogy a háznépét rajtuk kívül két ló, három sertés, egy kutya és két rackajuh alkotja. 

Csorba Ferenc két versenytársával, magyar félvér lovával, Tündérrel (balról) és Vezérrel.
Csorba Ferenc két versenytársával, magyar félvér lovával, Tündérrel (balról) és Vezérrel. Fotó: Imre Péter

A szántás kezdete

– Mikor édesapám szántott, mindig ott tébláboltam körülötte, mentem utána, szaladgáltam. Olykor azt mondta, fogd meg az ekét, és úgy kerültünk egyet. A lovat természetesen ő irányította, azzal nem bírtam el, hiszen még alig nőttem ki a földből – mesélte a kezdetekről. Tizenhat évesen kocsis lett a téeszben, akkor már be tudta állítani a fogatos ekén a barázda mélységét és szélességét is.

– Akkoriban nem tartottak fogatos szántóversenyeket – jómagam 2006-ban kezdtem, Balástyán debütáltam –, mert bármilyen rissz-rossz, pöfögős volt a traktor, az volt a menő, én azonban mindig is a lovak bolondja voltam, géppel ritkán dolgoztam, nem szerettem. Fiatalon kerteket szántottam és előfordult, hogy borravalónak „leesett” egy-egy piros 100-as, azzal én voltam az úr a bálban – emlékezett Feri bácsi.

Versenyek és ismeretségek

– Első nekifutásra Balástyán háromból harmadik lettem – ahogy mondjuk, ez volt a lófej –, de a következőn már nyertem. Eddig 33 versenyen vettem részt, 22 első, 5-5 második és harmadik és 1 negyedik helyezést értem el. Ezek között volt hat országos bajnokság, amelyeken ötször győztem, egyszer második lettem. Előfordult, hogy a szélén olyan rossz minőségű földbe osztottak, hogy a mellettem lévővel láttuk, az utolsó két helyet „szánták” nekünk, akkor lettem negyedik. A helyezéseknél is fontosabb, hogy több okos emberrel, például a vásárhelyi mezőgazdasági főiskolai kar korábbi dékánjával, Horváth Józseffel, Mihály Károllyal és Kucsora Istvánnal ismerkedhettem meg. Általában ők keresték a társaságomat, és jókat beszélgettünk – elevenítette fel, közben előkerültek a fotók, az oklevelek és a korábbi újságcikkek.

Feri bácsi a legöregebb indulónak járó kupát is megkapta már. Legutóbb tavaly, Nagyhalászon indult versenyen, 3. lett – a helyszínek között szerepel még többek között Székkutas, Hódmezővásárhely, Dóc, Orosháza, Balástya, Kistelek és Bábolna –, a szántáskor váltakozva használt egyes és kettes fogatot.

Amíg az egészsége engedi

– Jó néhány éve szűkebben osztják a levegőt, már nem nagyon bírom a tempót a lovakkal, most Vezérrel és Tündérrel. Itthon a kertet felszántom, a krumplit kiszántom és jöhet egy-egy verseny, az a 40-50 méteres szakasz még megy. Ennyi fér bele. Addig csinálom, míg az egészségem engedi. Hogy az meddig tart, nem lehet tudni. Bizonyosan csakis azt, ami volt, ami már elmúlt – mondta Csorba Ferenc. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában