XIX. Tápéi Tarhonya Fesztivál és Falunap

2024.07.06. 13:35

Tarhonya és pálinka is volt Tápén – GALÉRIA

Szombaton rendezték a XIX. Tápéi Tarhonya Fesztivál és Falunapokat. A rendezvényen most is volt főzőverseny, amin háromfős csapatok indulhattak. Német Ferencék pásztortarhonyát főztek, amihez kovászos uborka, sütemény és pálinka is járt. A gyerekeket pedig arcfestéssel szórakoztatták, de lehetett simogatni tehenet is.

Suki Zoltán

Tápét sokan még ma is a tarhonyával azonosítják, ami nem is csoda, hiszen ott rendezik meg minden évben a Tápéi Tarhonya Fesztivál és Falunapokat. Szombaton éppen a tizenkilencediket tartották. A program legfontosabb része szokás szerint a főzőverseny volt. Bárki nevezhetett, és csak egy feltétel volt: tarhonyának kellett lennie az ételben. A csapatok már kora délelőtt készültek a versenyre, előkerült a tarhonya, de természetesen a sör, és a pálinka sem maradhatott el, mint minden valamire való fesztiválon.

Tarhonya minden mennyiségben

Nekünk két csapattal is sikerült beszélnünk. Német Ferencék pásztortarhonyát készítettek, ami annyira jól sikerült, hogy majdnem elfogyott mire odaértünk. De szerencsére megkóstolhattunk egy adagot, és még kovászos uborkát is kaptunk hozzá. A Tisza-parti baráti kör nevű csapat főszakácsa Busa Ferenc volt.

Egy másik bográcsnál pedig egy valóban üres bográcsra bukkantunk. Tombácz Sándorék krumplis tarhonyát készítettek, amit egy kis csülökkel, és kolbásszal turbóztak fel, meglehetősen jó eredménnyel.

Cél a hagyományőrzés

A fesztivál célja egyébként a hagyományőrzés, a tradicionális tápai konyha népszerűsítése és persze a közösségi élmény, amelyben most szombaton sem volt hiány. A fesztivál ötlete Szalkai Jánostól származik, aki annak idején megkereste elképzelésével a városházát, ahol támogatták a kezdeményezést.

A zsűri idén a Tarhonyaaratók csapatát hozta ki győztesnek, akik „Tápéi csülök fantaszik” nevű ételükkel vitték el a pálmát.

Rengeteg volt a kísérőprogram is

Természetesen a mostani fesztiválon sem csak főztek, számtalan kísérőprogram is volt. Így hagyományőrző cséplőgép bemutatót is láthattak az érdeklődők, de a Szegedi Vadasparkból egy tehenet is odavittek, amit meg lehetett simogatni. Volt még tarhonyakészítési bemutató, az ebéd alatt Mizsei Zoltán muzsikált. Fellépett a Dél-alföldi Harmonikabarátok Egyesületének zenekara, a Borica-Bálint Sándor Táncegyüttes, a Gyöprugi Egyesület, a Tápai Hagyományőrző Együttes, Sherin Bellydance, a Top Dance Company, a Calina tánccsoport és a Royal balettiskola növendékei is színpadra álltak. A gyereket arcfestéssel fogadták. Este pedig az Alma Együttes, és a Bon-Bon lépett fel, akiket retro disco követett, egészen késő estig. 

Ráadásul akinek volt kedve rendőrökkel, és katonákkal is beszélgethetett, hiszen a honvédség és a rendőrség is kivonult egy-egy sátorral, hogy új kollégákat toborozzanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában