Magyarok Kenyere Program

2024.07.09. 12:43

Rengeteg búza gyűlt össze idén is

Csongrád-Csanád vármegye hét helyszínén, Mórahalmon, Szőregen, Csongrádon, Szegváron, Fábiánsebestyénen, Hódmezővásárhelyen és Makón tartottak búzagyűjtést július 9-én, kedden a Magyarok Kenyere programban.

Arany T. János

Érkeznek a felajánlások a Magyarok Kenyere programhoz

Fotó: Gémes Sándor

Rózsavölgyi József szőregi portájáról sült hús finom illata szállt kedd délelőtt. Fránkó András forgatta a császárszalonnát és a kakastaréjjá formázott hagyományos zsírszalonnát, amit friss kenyérrel és zöldséggel tálaltak a Magyarok Kenyere programban gabonát adományozó gazdáknak, segítőknek.

Magyarok Kenyeres program
Fotó: Gémes Sándor

Szőregen Rózsavölgyinél

A Mórahalmi Termelői Integrációs Szövetkezetben, Szőregen Rózsavölgyi József telephelyén, Csongrádon Koncz József telephelyén, Szegváron a Puskin Mezőgazdasági Szövetkezetben, Fábiánsebestyénben a Csanád Iparcikk Szaküzletben, Hódmezővásárhelyen a Hód-Plant Ker Kft.-nél, Makón pedig a Maroslelei úti Gazdaboltban várták kedden a Csongrád-Csanád vármegyei gazdák gabonaadományait a Magyarok Kenyere programhoz.

Helyzetjelentés a mezőgazdaságról

– Szeretném megköszönni a Szeged és Szeged környéki gazdáknak azt a sok felajánlást, ami már eddig beérkezett. Tavaly sikerült rekordot döntenünk, remélem, hogy az idei évben is hasonlóan eredményes lesz a mai nap – kezdte Birta András falugazdász, aki rövid tájékoztatást is adott a mezőgazdaság helyzetéről. 

– A viszonylag átlagosnak mondható januárt a megszokottnál sokkal melegebb és szárazabb február és március követte. Az április valamelyest több csapadékot hozott a térségbe, azonban ebben a hónapban is az elmúlt száz év átlagának csupán csak a fele hullott, míg a havi középhőmérséklet ebben az évben is az átlagosnál melegebb, 2 Celsius-fokkal volt magasabb. Májusban és júniusban a csapadékmennyiségek átlagosak voltak, elmondható, hogy minden kultúránk nagyjából 3-4 héttel a megszokottnál előrébb tart, tartott. Ez pedig szokásosnál korábbi aratásokat eredményezett. Bár júniusban a sok csapadék a munkálatokat meg-megakasztotta. A hétfői legfrissebb betakarítási jelentés szerint Csongrád-Csanád vármegyében az őszi árpa betakarítása mind a 21 ezer hektáron megtörtént, átlagtermése 5,5 tonna lett. Őszi búzából 90 százalékon áll a betakarítás, itt nagyjából 5,4 tonna/hektár átlagterméssel számolhatunk, aminek körülbelül 20 százaléka malmi minőségű. Őszi tritikáléból mintegy 5730 hektárt vetettek, ennek körülbelül a 60 százaléka már betakarításra került, 4,4 tonna/hektáros termésátlaggal. Javában zajlik még a rozs, a zab, valamint a szalma betakarítása is – mondta.

Köszönet a résztvevőknek

Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is megköszönte a résztvevők felajánlásait, majd Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) főtitkára vette át a szót. – A legfontosabb, hogy közel százezer rászorulónak tudjuk a teljes éves liszt szükségletét biztosítani. Van, ahol tésztát főznek belőle, gyermekotthonokban például kakaós csigát, túrós batyut sütnek belőle. Teljesen vegyes a felhasználás. A Magyarok Kenyere programnak van olyan része is, hogy burgonyát, zöldséget is gyűjtünk. Lassan már 15 éve, hogy ez a program ebben a formájában működik, de én azt gondolom, hogy minden nehézség ellenére azért beszédes, hogy a program nemcsak hogy bővül, hanem, ahogy István is mondta, minden évben rekordokat dönt, még egy olyan nehéz évben, mint a 2023-as év volt – mondta a főtitkár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában