Derekegyház

2024.07.11. 19:58

Palacsintafesztivál – nyári záport kaptak ajándékba - Galéria, Videó

Forró katlanban érezték magukat a derekegyházi palacsintafesztivál nyitónapján a sütősátorban dolgozó asszonyok és férfiak. Aztán jött az ördög és verte a feleségét, napsütésben érkezett meg a nyári zápor. Zörgött is egy kicsit az ég, majd hatalmas esőt kapott a palacsintafesztivál így lehűlt kicsit a közel 40 Celsius fokos hőmérsékletet.

Kovács Erika

18 tűzhelyen sütik az asszonyok a palacsintát. Fotó: Kovács Erika

Derekegyházon immár tizenhetedik alkalommal rendeznek palacsintafesztivált.

Fotó: Kovács Erika 

Palacsintafesztivál 4000 tojással

A sütősátorban 18 palackos gáztűzhelyen sütik a finomságot csütörtökön éjfélig, pénteken és szombaton pedig reggel 5-től éjfélig. Idén is nagyon sokan vállalkoztak a palacsintasütésre, ki mennyire bírja, általában 2-4 órát. Az önkormányzat támogatásként 1300 liter tejet kapott, lisztet akciósan vásároltak. 4000 tojást is vettek beazonosított helyről, garantáltan frisset. A fesztivál eddigi történetében is mindig nagyon ügyeltek az ételbiztonságra, idén azonban az eddigieknél is szigorúbb intézkedéseket vezettek be, mert a fesztivál idejére 40 Celsius körüli hőmérsékletet ígér a meteorológia, vagyis pokoli meleg lesz.

Hatalmas szeretet lakozik Derekegyház lakóiban

– A Jóisten hatalmas szeretetet áraszt felénk. A hírekben azt hallottuk, hogy Derekegyház döntögeti a melegrekordokat. Lehet, hogy azért is van nálunk ilyen meleg, mert az a szeretet, ami a mi kis falunkban van, az ilyenkor, a palacsintafesztivál tájékán, még jobban felerősödik. Nagyon sok munkát fektettünk a fesztiválba. Szeretnék gratulálni mindazoknak, akik akár az előkészületekben, vagy a következő napokban bármilyen feladatot vállaltak. Különösen a derekegyházi és nagymágocsi nyugdíjasoknak, akik a sütést elkezdték – mondta a megnyitón Szabó István, Derekegyház polgármestere, akitől megtudtuk, jó programokban sem lesz hiány.

Sajnos közben a sütősátorban történt egy rosszullét, minden bizonnyal a hőség miatt. A mentő azonnal a helyszínre érkezett és ellátta a nagymágocsi asszonyt. Az Isten is odafigyelt a palacsintafesztiválra, mert hatalmas nyári záport küldött a faluba, ami nem tartott sokáig, de kellemesebbé tette a hőmérsékletet.

A Fitos Dezső társulat tagjai ropták a táncot

A derekegyházi önkormányzat mindent megtesz, hogy enyhítse a meleget. Két párakaput is felszereltek. Az egyik fűnyírótraktorhoz kis pótkocsit kapcsoltak, ami a Marci 001 „rendszámot” kapta. Azzal vitték hőtárolós edényekben a hűtőházból a sütősátorba a palacsintatésztát. Máskor ez kézi erővel megy, de most a nagy meleg miatt ezt is meggyorsították. Rengeteg hűtőt is beszereltek, hogy biztos jusson mindenkinek hűtött ital.

A nyitónapon fergeteges sikert aratott a Fitos Dezső Társulat táncszínházi előadása. Természetesen a palacsintatáncot is eljárták. És hogy milyen palacsintát sütöttek, azt megkóstolhatja bárki. A sütősátorban az egyik derekegyházi asszonytól, Puskás Annától, aki a palacsintatekerést vállalta, megtudtuk, hogy szilva- és baracklekváros, kakaós, fahéjas palacsintát is tekernek. A palacsintafesztivál szombaton este ér véget, vasárnap pedig pörköltfőző- és pálinkaversenyt is rendeznek Derekegyházon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában