Szegedi hírek

2024.07.01. 17:25

Négy szalakótafióka kapott gyűrűt – Galéria, Videó

Hazánkban található Közép-Kelet-Európa legjelentősebb szalakóta törzsállománya – derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétfői programján, amely során négy fiókát láttak el gyűrűvel. A faj negyven évvel ezelőtt csaknem kihalt, de a mesterséges odúknak köszönhetően mára stabilizálódott a populáció.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Négy szalakótafiókát láttak el „rendszámmal” Tápé határában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai hétfőn. A körülbelül 26-28 napos, már szárnyaikat próbálgató fiókák igen éles hangot adtak nemtetszésüknek, noha a gyűrűzés fájdalommentes a madarak számára. Lovászi Péter, az egyesület monitoring és kutatási osztályvezetője lapunknak elmondta, egy határon átnyúló, a Szerbiai Madártani Egyesülettel közös projekt keretében valósul meg a veszélyeztetett, fokozottan védett szalakótafiókák gyűrűzése. 

populáció
A fiókák 26-28 napos korukban kapták meg „rendszámtáblájukat”, amely alapján fontos információkhoz jutnak a természetvédelmi szakemberek. Fotó: Karnok Csaba

A gyűrűzéssel tudjuk nyomon követni, hogy mekkora a túlélési arány, hogy visszatérnek-e arra a környékre költeni, ahol kikeltek, de párválasztási szokásaikat is fel lehet térképezni. Olyan információkhoz jutunk hozzá, amelyeket természetvédelmi beavatkozások tervezéséhez fel tudunk használni

 – magyarázta. 

Arról már Tokody Béla, az MME programszervezője és gyűrűzője számolt be lapunknak, hogy a szalakóta hazai állománya az 1980-as évek közepére csaknem eltűnt, mindössze 300-400 pár maradt meg. Az MME és a hazai nemzetipark-igazgatóságok erőfeszítésének köszönhetően a faj populációja napjainkra stabilizálódott, magyarországi létszáma meghaladja immár a 2600 párt, ezzel Közép-Kelet-Európa legfontosabb törzsállományát jelenti. 

A 2024-es év rendkívüli évnek számít, olyan helyen is megjelentek párok, illetve olyan odútelepeken is nagyon magas foglalási arányt tapasztaltunk, ami kiemelkedő. Ehhez hozzájárult a nagy meleg, a korán megjött szalakóták, és a csapadékhiány is kedvez nekik 

– mondta el. Arra is kitért, hogy a szalakóták nem építenek fészket, többnyire harkályok vájta üregeket foglalnak el. A faj megmentésében kulcsszerepet játszottak az odúk, amelyeket a elmúlt évtizedekben helyeztek ki az MME és a nemzetipark-igazgatóságok szakemberei, ma körülbelül négyezer odút tartanak karban hazánkban. 

Tokody Béla azt is elmondta, hogy a hétfőn gyűrűzött fiókákat még a szüleik táplálják, de sejthetően napok múlva már maguk fogdossák össze az ínyencségeket, amelyek számukra mindenekelőtt a szöcskék, sáskák és tücskök, de megfogják a kisemlősöket és különböző bogarakat is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában