Helyi kultúra

2024.07.01. 18:00

Szünidő a gyermekkönyvtárban: a jövő egyik legfontosabb készsége a kreativitás

Erősíti az önbizalmat, fejleszti a kézügyességet, közösségi élményt ad és ösztönzi a kreativitást a vásárhelyi gyermekkönyvtár szünidei kézműves foglalkozás-sorozata. Több tucatnyian gyűlnek össze délelőttönként egészen július 8-ig.

Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvi

Miért lehet más két órányi közösségi kézműves foglalkozás, mint egy hasonló otthoni időtöltés? Gyulafalviné Vereczkei Györgyi, a vásárhelyi gyermekkönyvtár munkatársa szerint a kreatív feladatokon túl láthatóan mégiscsak szüleik, nagyszüleik osztatlan figyelmét élvezik a gyerekek ilyenkor. Anya végre nem mos, nem főz, közösen fűzik a gyöngyöt, ötletelnek az összetettebb feladatok megoldásán, beszélgetnek, csupa mosoly mindenki.

kreativitás
Közösség, kreativitás, kiteljesedés: kézművesség a könyvtárban. Fotó: Tábori Szilvia

Kézműves rafinéria
 

Sok egyéb jótékony hatása mellett a bátortalanabbak önbizalmát mindenképp támogatják az ilyen és ehhez hasonló közösségi programok. A vásárhelyi könyvtár nyári kézműves foglalkozásait évek óta vezető Gyulafalviné Vereczkei Györgyi úgy látja, a kezdetben szótlanabbak néhány alkalom után megnyílnak, oldottabb hangulattal érkeznek, a nyitottságuk pedig teret ad a kreativitásnak, csillogó szemmel ötletelnek társaikkal, vagy éppen az őket kísérő felnőttekkel közösen. 

A foglalkozásokat úgy tervezi, hogy többféle korosztály elérjen, hiszen egyszerre akár 50-60-an serénykednek a könyvtár olvasótermében. A sikerélményt segíti, hogy mindig van egy kis rafinéria a feladatokban. 

A hagyományostól némileg eltérő, összetettebb feladatoknál, a többféle szín- és eszközhasználattal a gyerekek kiélhetik kreativitásukat, megvalósíthatjk saját elképzeléseiket, nem csupán egy színezhető sablon alapján dolgoznak. Sokkal lelkesebbek egy ilyen feladattól, a személyes sikerük pedig bátorságot ad nekik 

– magyarázta a gyermekkönyvtáros.
 

A könyvtári miliő
 

Az ötéves Áron, és édesanyja idén először csatlakoztak a foglalkozásokhoz. Mint azt Rita kérdésünkre elmondta: hamarosan Hódmezővásárhelyre költöznek Szegedről, ahol eddig rendszeres könyvtárlátogatók voltak. Ezt a szokásukat viszont ezentúl sem szeretnék feladni. Áron édesanyja fontosnak tartja azt a hangulatot, ami körbeveszi őket egy ilyen intézményben, különösen kedvelik a mesék köré szervezett, interaktív, netán a zenés programokat. Áron mindig azt mondja, rajzművész lesz nagykorában, ehhez mérten rajong is mindenféle kézműves tevékenységért. 

A néhány székkel odébb, nagymamája társaságában üldögélő kislány is alig pillant fel a rakoncátlan, ujjai közül ki-kiguruló színes gyöngyökről. Kipirult arccal annyit mond: – ez lesz a legszebb, amit valaha csak csináltam.

kretivitás
Fotó: Tábori Szilvia

Záró akkordok
 

Az ingyenes foglalkozásokhoz bárki csatlakozhat még július 3-tól 5-ig, szerdától péntekig 9 és 11 óra között. A július 8-i, hétfői záróalkalommal a Diónyi Színpad bábelőadása és meseösvény várja a gyerekeket 10 órától a Pósa Lajos Gyermekkönyvtárban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában