Trükkös török Nagyszalontán és a húszezer éves medvecsontváz

2024.07.21. 14:00

Bihari motoros túra a nagy Medve-barlangig és vissza – VIDEÓ, GALÉRIA

A tavalyi egyéjszakás, kétnapos Bihar megyei motoros kirándulás hatalmas sikerén felbuzdulva idén június végén kétéjszakás-háromnaposra bővült az út. Igazából csak egy nap jutott a kiváló minőségű kanyargós, majd úttalan utak felfedezésére, a túra harmadik napja tartogatta a csúcspontot, a Medve-barlangot, amit kár lett volna kihagyni.

Arany T. János

Nincs is jobb annál mint felpattanni a motor nyergébe és nekivágni a végtelen útnak. Ahogy a kezdeti lelkesedés csökken és mire az első tank benzin kifogy, már épp unni kezdi az ember az egészet, de addigra átér Romániába, ahol kezdődik a kaland. A határ után vadnyugati a hangulat: bölények százai legelésznek Nagyszalonta határában. A tekintélyt parancsoló kérődzőket vágóállatként tartják, a hús zöme Nyugat-Európába kerül. Itt villogott rám az egyik kereszteződésben egy kedves úr.

Lenyűgöző, képeslapra illő táj. 
Fotó: Arany T. János

Salam alejkum

– Salam alejkum – szólított meg, majd rendkívül megörült, amikor megfelelő módon válaszoltam a köszöntésre: wa alaykumu s-salām. A beszélgetés innen hirtelen fordulatot vett, miután megállapítottuk, hogy arab és török tudásom ennyiben ki is merült. A lényeg az volt, hogy a kedves úrnak sajnos pont itt, a határ közelében fogyott el az üzemanyaga, tankolni nem tudott, de ha némi pénzzel kisegíteném, örökké hálás lenne és már húzta is le az ujjáról az egyik gyűrűt, amit a készpénzért cserébe adott volna. Ez azért egy erős kezdés, alig érkeztem meg Romániába és máris egy klasszikus lehúzós trükk áldozatává válok. Illedelmesen elköszöntem és nagy gázzal távoztam.

A tökéletes tervezés

Innentől kezdve bámulatos nyugalomban zajlottak a dolgok. Egyszerűen minden jó volt. Az időjárás, az utak (néhány kivételtől eltekintve), a szállás, az étel és a táj. Mivel tavaly már jártam erre, gondoltam, egy nappal megtoldom a kirándulást. 223 kilométer megtétele és több megálló után után futottam be a festői Kiskoh településre, amely a Medve-barlangról híres, ennek megfelelően szálláshelyek tucatjai közül lehet választani. Okosan úgy gondolkodtam, vasárnap indulok, így nem lesznek sokan az utakon és a szállás is kiürül. Furcsa volt, hogy vasárnap késő délután mit keres itt ez a rengeteg ember. Ekkor világosítottak fel, hogy hosszú hétvége van, hétfő az ortodox pünkösd napja.

Vidéki idill. A hangulatos vidéki szálláshely előtt reggel ki-, délután behajtották a teheneket.
Fotó: Arany T. János

A motorozás akkor is jó, ha rossz

Lengyel motorosok, a Kárpátokat átszelő német nyugdíjasok, nagyváradi helyiek közt fogyasztottam el könnyű vacsorámat a szálláshely teraszán. A másnap, az ortodox pünkösd hétfő motorozásra volt szánva. Erős reggeli után a Google térkép segítségével megtervezett útvonalnak vágtam neki. Volt egy része, ahol földutat mutatott, de ezen akkor még nem aggódtam, a telefon képernyőjén rövidnek tűnt ez a szakasz. A valóság kegyetlen volt. De mint tudjuk, a motorozás akkor is jó, ha rossz, és minden motor túraendúró.

Elfogyott az útburkolat

A Pádison egyszer csak elfogyott az aszfalt a 763-as út alól. Ekkor még nem aggódtam. De amikor szikladarabokat kerülgettem, az előző esti vihar utáni vízmosásokon hajtottam át kipörgő kerékkel, csúszkálva a sárban, az jutott eszembe, ha itt baja esik a motornak, vagy nekem, senki nem fog értem jönni. Akkor ijedtem meg igazán, amikor szemből átépített dzsipekkel profi tereptúrázók érkeztek és furcsán néztek rám.

A mélypont, ami csúcspont

Mindig minden túrának van egy mélypontja, amin ha átlendül az ember, megmutatja magának, mire képes – többre mint hitte volna –, megmutatja ez a remek kis japán gép, amit nem ilyen utakra terveztek, hogy mégis képes leküzdeni ezt az akadályt is, elönti az embert az az elégedett érzés, hogy igen, megcsináltam. Utána jöhettek bármilyen remek és kanyargós helyi utak, dönthettem bármilyen mélyre a motort, ez a pár kilométeres szakasz, amit egy óra alatt sikerült leküzdenem, meghatározta az egész kirándulást.

Szép munka volt. Így néz ki egy nem terepre termett motor komoly terepakadályok, úttalan utak, vízmosások és sziklák leküzdése után. Fotó: Arany T. János

A medve barlangjában

A kirándulás másik csúcspontja másnap érkezett el. A Medve-barlang Románia leghíresebb és leglátogatottabb cseppkőbarlangja és az Erdélyi-szigethegységben, Kiskoh mellett található. 1975-ben a helyi márványbányánál elvégzett rutinrobbantás nyomán egy üreg nyílt a sziklatalapzatban. Curta Traian robbantómester láthatta először Románia és a kelet-európai régió cseppkövekben leggazdagabb barlangját. 

Ebben a barlangban találták meg a húszezer évvel ezelőtt élt barlangi medve (Ursus Spelaeus) egyik példányának teljes épségben megmaradt csontvázát. A barlangban talált több tucat barlangi medve csontvázból a kutatók arra következtetnek, hogy a vadállatok lakhelyéül szolgáló barlang bejárata beszakadt és a bennrekedt állatok éhen pusztultak. Ezeket is megcsodálva döntöttem el, jövőre még egy nappal megtoldom a kirándulást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában