Helyi kultúra

2024.07.13. 13:38

A mártélyi Zsiga domb emlékét különleges fotó őrzi

Tábori Szilvia

Helytörténeti gyűjteményének legkülönlegesebb darabjaiból rendezett kiállítást nemrégiben Hegyi Endre vásárhelyi fényképész a mártélyi Döme Ház udvarán. Az első világháború idején készült katonai, illetve az 1000 éves évfordulóját ünneplő Mártély egykori arculatát bemutató fotográfiák nagyított változatát vitte el a szabadtéri bemutatóra. Köztük egy olyan kuriózumot, amelyen a vízpart látható valamikor az 1800-as évek vége felé. Az évekkel ezelőtt magángyűjteményébe került képen a Zsiga dombnak nevezett régi halászkunyhót örökítették meg, amelyből az 1950-es, 60-as években öltöző lett, majd a kemping további átalakításakor elbontották.

Hegyi Endre gyűjteményében őrzi a különleges fotográfiát Mártélyról. Fotó: Tábori Szilvia
Hegyi Endre gyűjteményében őrzi a különleges fotográfiát Mártélyról. Fotó: Tábori Szilvia

Mint azt Hegyi Endre lapunknak elmondta, olykor a véletlen folytán, hagyatéki felajánlások révén kerülnek hozzá régi, különleges fényképek. De talált már értékes darabot szemétbe kidobott könyv lapjai közé becsúsztatva is. A mártélyi fotó készítője számára ismeretlen, egy vízügyes szakember hagyatéki anyagában maradt fenn. Hegyi Endre is csak a digitalizálás után jött rá, micsoda kincs került hozzá.

A Mártélyi Döme Házban rendezett szabadtéri kiállításán a már korábban többször bemutatott, első világháborús képeit is elvitte. A korabeli fotók különlegessége, hogy azok a harcok szünetében készültek, megmutatva, miként teltek a hétköznapok a lövészárokban, amikor a katonák birkóztak, levelet írtak, vagy éppen borotválkoztak. De az üvegnegatívok között felbukkant egy női félakt is, amelynek eredete máig tisztázatlan.

Valódi kincseket őriz a magángyűjtemény. Fotó: Tábori Szilvia
Valódi kincseket őriz a magángyűjtemény. Fotó: Tábori Szilvia

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában