Kerékpárral, gyalogosan is bebarangolható vidék

2024.06.22. 12:00

Kincseket rejtő Homokhátság

A Homokhátság – az épülő kerékpárutak miatt – biciklivel is egyre jobban bejárható. Pihenésképpen szusszanjunk meg az itteni falvakban, fedezzük fel autentikus értékeit, élvezzük a természet közelségét!

Nánai Márta

Mórahalom, Nagyszéksós-tó Fotó: Csányi Cintia

Ásotthalmot a vadregényes fenyvesek romantikája, a betyárlegendák és boszorkánytörténetek tették a bűbáj földjévé, központjában a Bűbáj Élménybirtokkal. Ebben megelevenedik mindaz a mondavilág, történelmi, kultúrtörténeti hagyománykör, amivel a falu- és tanyavilága rendelkezik.

Pipás Pistáról, az átokházi tanyavilág hóhéráról szól a Pipás Terem. A balástyai tanyavilágból származó Tömörkény-tanyát eredeti állapotában itt építették újra: a híres írónak, néprajzkutatónak állít emléket, ma skanzenként működik. Rózsa Sándor előtt hajt fejet a Rózsa-élményház, illetve az állatsimogatóval kiegészült kiállítótér, amely legnagyobb látogatottságát az évente megrendezett Rózsa Sándor Fesztivál adja. 

Ásotthalom, Tömörkény-ház
Fotó: Karnok Csaba

Gyalogos kalandok

A Gárgyán-erdő, a Kiss Ferenc-emlékerdő és a Rívó erdei csodatévő hét tölgyes megannyi túrázónak kínál kiváló túraútvonalakat. A közeli csodaréthez vezető út védett növényei a kéktúrások előtt is ismertek, az Árpád-házi Szent Erzsébet-zarándokút a településen halad át. A kerékpáros-turizmus a vajdaságiakkal karöltve szépen virágzik.

Domaszék körül gazdag növény- és állatvilágnak ad otthont a sok-sok színes-szagos legelő, a sajnos egyre ritkább időszakos vízállások, például a Jancsár-szék. A Homokhátság ezen vidékén a lapos, kiterjedt lepelhomokhátakat szél vájta északnyugat-délkelet irányú szélbarázdák tagolják, amelyeket a helyiek semlyékeknek hívnak. Az útszéli kereszteket és viharharangokat – többet mára fel is újítottak – sűrűn látogatta a tanyavilág népe, ma is népszerű zarándokhelyek. Túrázásra tökéletes a környék!

Sokan a híres Szent Erzsébet Gyógyfürdő miatt keresik fel Mórahalmot, de a nagyszéksósi tó, a természeti kincseket rejtő túraútvonalak, a bivalyrezervátum, az Ezer Év Park, a Kocsimúzeum mind-mind megannyi látnivalót, érdekes programot ígér. A Patkó Lovas és Szabadtéri Színház nyári évada évről évre látványos lovasprodukciókkal örvendezteti meg a közönséget a Futó-Dobó Lovasközpontban. A Homokháti Sokadalom és a szerb kulturális központ, a Kolo programjai ugyancsak rengeteg turistát vonzanak.

Kakas, papucs, no meg paprika

Röszke egyik büszkesége a két hungarikum: a fűszerpaprika és a szegedi papucs, melynek mára egyedüli készítője, Sallai Tibor cipészmester és felesége is Röszkén tevékenykedik. Őket és a helyi paprikamúzeumot is érdemes felkeresni. A település központjában található Klebelsberg Művelődési Központ patinás épülete, a hajdani népiskolai program keretében létrejött Gyula Püspöki Iskola és két tanyai iskola mind-mind Röszke látványossága. 

Aratási ünnep és bemutató Zsombón. 
Fotó: Kuklis István

Vásári hangulat és aratóünnep

Hamisítatlan vásári hangulatért Ruzsára kell menni, ahol minden hónap negyedik vasárnapján az országos állat- és kirakodóvásár miatt felbolydul a környék. Így lesz ez most június 23-án is. Ruzsa turisztikai vonzereje a természetet és elcsendesedést kedvelő kéktúrások körében jól ismert, de bringások is szívesen tekernek végig a községen. A tanyai szálláshelyek nyugalmat, madárcsicsergést kínálnak a vendégnek, aki érkezhet például az erdei tájfutó versenyre is. Az is jó helyen jár, aki szeret a legendák nyomába eredni, hiszen Ruzsa területén fogták el a híres betyárt, Rózsa Sándort.

Mikor nézzünk szét Zsombón? Péter-Pálkor aratóünnepet rendez a falu: a hagyományőrző aratást évtizedek óta népviseletbe öltözve rendezik meg. Idén június 22-e és 24-e között tartják a falunapokat, ez is jó program lehet a hétvégére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában