Helyi kultúra

2024.06.29. 18:42

Kaszkadőrök és gépmatuzsálemek is érkeztek a zsombói falunapokra – Galéria

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

A járművek kapták a főszerepet szombaton a zsombói falunapokon. Két- és négykerekű gépeket is megcsodálhattak a résztvevők. Több mint ötven autómatuzsálem gyűlt össze a művelődési ház környékén a veterán jármű találkozó keretében. Volt köztük Moszkvics, Wartburg, Volkswagen bogár, Pobeda, több Trabant, Lada, de meg lehetett csodálni Chryslert, Mustangot és Pontiacot is. 

falunap
Látványos programeleme volt a falunapoknak az IZS-TEAM motoros produkciója. Fotó: Karnok Csaba

Látványos programeleme volt a falunapoknak az IZS-TEAM motoros produkciója. Az országjáró kaszkadőrpáros, Sárói-Szabó István és Meszes Ferenc elkápráztatta a közönséget. Az orosz gyártmányú, oldalkocsis Izst oldalra billentve, két keréken parádéztak, drifteltek, álltak, feküdtek, helyet cseréltek a elbillentett járgányon, sőt menet közben kereket is cseréltek. Bemutatójuk után azonban korántsem ért véget a látogatók idegszálainak borzolása. Fellépett Gombos Attila is, aki egy óriási halálkerékben hajtott végre elképesztő mutatványokat motorjával. 

A falunapokkal egybekötve tartották a Péter-Páli aratóünnepet is, amelynek apropóján a hagyományos kézi aratás fortélyait is megismerhették a látogatók, de veterán gépekkel is tartottak cséplésbemutatót. 

A művelődési ház udvarán főzőversenyen mérhették össze gasztronómiai tudásukat a zsombóiak. A helyi színjátszók közösségének bográcsában ínycsiklandó csángó gulyás rotyogott. A marhapörköltet káposztával és gombával, majd tárkonyos tejföllel spékelték, leheletnyi csomborral bolondították. Egy másik bográcsban kecskepörkölt főtt, de hortobágyi kirántott palacsintával is nevezek a versenyre. 

falunap
Olvasói fotó

Szintén látványos, vidám programpontja volt az ünnepnek a lassú járművek vonulása. Volt kis kerti traktor, amelynek platójára a fiatal utasok egy kanapét helyeztek el, azon „repesztettek” kényelmesen végig a falu utcáin. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában