Helyi kultúra

2024.05.09. 16:47

Nem született két egyforma alkotás a Varázsecset versenyen – Galéria

Csendéletfestésben mérhették össze tudásukat a vármegye ifjú művészpalántái a Gedói iskolában. Közel kétszázan neveztek az iskola versenyére, a legszebb alkotásokból kiállítást is rendeznek.

Delmagyar.hu

Közel száz diák festett csendéletet szerdán a Gedói iskola versenyén. Fotó: Gémes Sándor

A Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola több évtizedes hagyománya a vármegyében egyedülálló Varázsecset című csendéletfestő verseny megrendezése, melyet a Szegedi Tankerületi Központ és „A Jövőnkért” Alapítvány támogat. Szerdán közel száz diák festegetett az intézmény tantermeiben virágokból és népművészeti tárgyakból összeállított kompozíciókat – ők már a legjobbak között mérettethették meg magukat. A kétfordulós versenynek ugyanis volt egy selejtezője is. Az első körben a gyerekek saját intézményükben megfestett munkáikkal pályázhattak. A közel 200 pályamű Csongrád-Csanád vármegye 20 különböző iskolájából érkezett. A szerdán megrendezett döntőn a szakmai zsűri értékelése alapján vehettek részt a legjobbak első osztálytól a középiskolás korosztályig, 5 korcsoportban, két kategóriában. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében külön kategóriában indulhattak a művészeti iskolák diákjai, valamint a vizuális kultúrát általános iskolai képzés keretei között tanuló gyermekek.

A versenyzők 12 beállított csendéletből választhattak. Bármilyen technikával lehetett dolgozni és le lehetett festeni az egész csendéletet vagy annak egy részletét is. A verseny érdekességét az adta, hogy mindenki más szögből látta a tárgyakat, így valószínűleg nem született két egyforma alkotás.

Gyurikné Vass Angéla igazgató elmondta, a verseny szorosan kapcsolódik az intézmény fő profiljához, a művészetoktatás nyújtotta vizuális-téri képességcsoportra épülő tehetséggondozáshoz.  

A tanulók élményszerűen tapasztalhatják meg a képző- és iparművészeti stílusok és irányzatok sokszínűségét, valamint azokat a kifejezési formákat, amelyek a képző- és iparművészetben ötvöződnek. Mindez megalapozza a tanulók esztétikai szemléletét, kommunikációs képességét, az értékes alkotások iránti igényét

 – fogalmazott. 

A csendéletfestő verseny célja a beállítások megfigyeltetésével és képi visszaadásával a vármegyében tanuló diákok forma- és színérzékének fejlesztése, a természet szépségeinek felfedezése. Emellett fontos szempont az is, hogy a munkáknak köszönhetően ifjú képzőművészeti tehetségeket is fel tudnak fedezni. 

A versennyel egy időben a jelenlévő rajztanárok szakmai műhelymunkán vehettek részt. A döntőben elkészült festményeket rangos szegedi művészek fogják értékelni: Csala Zsuzsanna üvegtervező és keramikus, művésztanár, Nagy Károly Vinkler László-díjas festő és grafikusművész és Popovics Lőrinc, a Szegedért Alapítvány Művészeti Kuratóriumának Gregor József díjával kitüntetett szobrászművésze, a Gedói művészeti iskolájának alapítója. A díjátadót június 5-én tartják majd a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal nagytermében,  a legjobb alkotásokból pedig a hivatal aulájában kiállítást is rendeznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában