Preparátorszakkör indult

2024.05.29. 19:45

Koponyát főztek a diákok az erdészetiben (Galéria)

Lelkes diákok kiharcolták: preparátorszakkörön sajátíthatják el a szegedi erdészeti iskola tanulói a preparálás alapjait Barkóczi Csabától. Szerda délután koponyákat főztek a fiatalok, a szakember pedig egy menyétet nyúzott meg.

Arany T. János

Preparátorszakkör indult a szegedi erdészeti iskolában.

Fotó: Karnok Csaba

Körülbelül jó egy évvel ezelőtt vetette fel az ötletet Szalai Kevin és egy osztálytársa Máhig Józsefnek, az Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum igazgatójának, hogy örülnének, ha újra lenne preparátorszakkör az iskolában. 

A szakmával egybevág, szerettük volna szakszerűen csinálni

 – indokolta a lelkesedést Kevin. Az iskola partner volt, hosszasan egyeztettek Barkóczi Csabával, aki még az előző igazgató alatt tíz éven át vezetett már ilyen szakkört, és márciusban megtartották az első foglalkozást a Csemetekertben az iskola baktói gyakorlati oktatási helyén.

Az érdeklődés hatalmas volt, a 28 diák alig fért be a tanterembe. Az első alkalommal egy madár teljes kipreparálását mutatta meg a szakember, egy szajkót készített el. A diákok megfigyelhették a nyúzás folyamatát, a bőr előkészítését, a test faragását, a végtagok a testhez rögzítését, és a kész madár alátétre helyezését.

 

Szerda délután már nem voltak ennyien, összesen hatan érkeztek. Helmut és Tifani már szorgalmasan dolgoztak, egy-egy sakál koponyán, a húst kapargatták le róla. 

Leszedjük a bőrös részeket, úgy hogy ne sérüljön a koponya, majd hideg vízben kezdjük főzni mint a krumplit, 35 százalékos hidrogén peroxidot teszünk bele, ami jobban bontja a szöveteket 

– magyarázta a szakember.

A diákok munka közben kérdezhetnek is, mi is így tettünk. Arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen mit is csinál egy preparátor Csaba azt válaszolta, hogy teljesen élethű szobrot készít konzerválással és tartósítással. A preparálás lényege, hogy életszerű legyen a végeredmény. A 49 éves szakember azt modta, 33 éve foglakkozik preaprálással. 

Amit az ember magas szinten szeretne művelni, azt nem lehet két hét, vagy akár két év alatt megtanulni

 – mondta. A szerdai, hat órás foglalkozáson a szakember egy rétisas és egy vándorsólyom preparlása mellett egy menyétet is megnyúzott. 
KÉPALÁ
Preparátorszakkör indult a szegedi erdészeti iskolában. Fotó: Karnok Csaba

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában