2023.09.09. 13:27
Vásárhelyi gasztrokaland: ízek körtöltésen innen és túl - Galéria
Csombor a töltött káposztába, puliszka a rókagomba mellé, tészta a halászlébe, a cserkész sütibe meg bot. Idén harminchat csapat versenyez éppen a Vásárhelyi Ízök Fesztiválján.
Az étel, ami mindig összeköt: a baráti beszélgetések legalább olyan fontosak, mint a verseny. Fotó: Tábori Szilvia
Javában rotyognak a tűzön a jobbnál jobb ételek a Vásárhelyi Ízök Fesztiválján, ezúttal a Kossuth téren. Talán minden eddiginél többen versenyeznek a legjobb címért; idén harminchat csapat hatvannál több étellel nevezett. Csáki Zsolt gasztro-szervező a különböző kultúrák konyhaművészetét ötvöző úgynevezett fúziós konyha elkötelezettje. Maga is szívesen bolondítja újdonságokkal a klasszikus ízeket. És bár az általa is szervezett fesztivál a térségi, vásárhelyi sajátosságok nélkül nem lenne az igazi, kifejezetten várták a kísérletező szakácsokat, az egyéni hangokat.
Idén van is miből válogatni: a helyiek mellett cserebökényi, bajai, szegedi, szentesi csapatok serénykedtek, megmutatva a dél-alföldi kapcsolódási pontokat és a néhol csupán leheletnyi, máshol markánsabb különbségeket. Készült birka, bivaly húsból étel, lecsós csirke, érkeztek a kemencében sült ételek, halászlé és székely ételek is. Mint azt a zsűrizés előtt lapunknak elmondta, a vásárhelyi és a távolabbról érkező ételeket külön kategóriában bírálják, ahogy az ifjúsági versenyzőket is. Csáki Zsolt szerint a díjazás ugyan extra tét, a gasztrofesztiválokra jellemző lelkes, baráti hangulat, az ismerkedés, a kulináris élmény és tapasztalat inkább az összekötő kapocs.
Vásárhelyi gasztrokaland: ízek körtöltésen innen és túl - Galéria: Tábori Szilvia
Egyszerű, könnyen elkészíthető és ízletes. Nagyjából így foglalható össze a jó cserkész étel, amelynek lényegét a 112. Kubinyi Zoltán Cserkészcsapat CserkÍzök csapat prezentált idén először a fesztiválon.Vásárhelyi pulykanyakkal készített reszelt tészta levessel, és "botfüle" desszerttel készültek. Utóbbi alapja a botra feltekert tésztából tűzön kisütött kenyér. Mint egyikük, Szabó Bátor Botond elmondta, a cserkésztáborokban mindig sokat főznek, az ebédekre szánt meleg ételeket maguknak is el tudják készíteni. Fontos, hogy az alapanyagok természetesek, saját termesztésűek legyenek. Mint most például a leveshez használt házi készítésű és alapanyagú vegeta.
Dobsa-Magyari Szilvia és csapata a Hargita megyében megszokott ízeket hozta el a fesztiválra. Készítettek töltött káposztát, savanykás ízű tárkonyos pityókalevest, rókagomba paprikást puliszkával, kürtős kalácsot, az otthoni ízeket. A székelyföldi konyha sajátossága a töltött káposztához használt csombor, vagy például az ecetben eltett lestyán, tárkony. Míg náluk a csorba leves terjedt el, Vásárhelyen az igen hasonló ragu.
Eredmények:
Levesek Kategória:
Vásárhelyi ízök:
I. díj: Batidai Haspókok: Híres szíve-nyelve leves
II. díj: Hetényiék csapata: Táskaleves
III. díj: Török Ernő: Gulyásleves
Más ízök leves:
I. díj: Székely Menyecskék: Tárkonyos pityókaleves
II díj: Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete: Bajai halászlé
III. díj: Dudi Food Team: palócleves gundel módra
Ifjúsági:
I. díj Corvin Kuktái: szíve-nyelve leves
II. Cserkízök: vásárhelyi reszelt tésztaleves
Egytálételek:
Vásárhelyi ízök:
I. díj: Sirkó-Marshall duó: grillezett bivalybélszín
II. díj: Dantesz család: birkapörkölt
III. díj: Tiszta Vásárhelyért Egyesület: szüreti lakoma
Más ízök:
I. díj: Cserebökényi Puszta Csapat: cserebökényi birkapörkölt
II. díj: Ízvadászok: húsos káposzta töltött kelt gombóccal
III. díj: Hunyadiak Örökében Történelmi hagyományőrző Egyesület: rizskásával tyúkfi hagymalében
Ifjúsági:
I. díj: Corvin Kuktái: szűlvarkocs flambírozott bagolytüdővel, batáta krémmel
Sütemény kategória:
Vásárhelyi Ízök:
I. díj: Kecskeméti Ilona: sós apró vegyes
II. díj: Kocsin Nagy Anita Emese: túrós lepény
III. díj: Batidai Haspókok: mézkúp
Más Ízök:
I. díj: Borkedvelők csapata: mákosguba-torta
II. díj: Borkedvelők csapata: hókifli több ízben
III. díj: Kátainé Kovács Éva: flambírozott francia palacsinta
Ifjúsági:
I. díj: Cserkízök: Vásárhelyi botfüle
II. díj: Nagy Mirtill Virág: barátfüle
III. díj: Koncz Kitti: vásárhelyi túrós lepény
Mini séf:
Sütemény:
I. díj: Sütő Hanna Bodza: mákos-citromos linzer
II. díj: Molnár Adrienn: mandula
III. díj: Imre Petra: kakaós csiga